til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Snakk om mat: mat og museer - innspill til bygging av Matnasjonen Norge 2030

Arrangør
OsloMet - storbyuniversitetet, Stiftelsen Lillehammer museum/Maihaugen, Østfoldmuseene, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
Dag
Onsdag 16/8 2023 12:00 - 13:30
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Mat , Kultur
Språk
Norsk
Sted
Aust-Agder museum og arkiv
Stedsbeskrivelse:
Foredragssalen KUBEN, Parkveien 16a
Antall plasser i lokalet
110
 


Om arrangementet

I strategidokumentet Matnasjonen Norge 2030 løftes museene frem som viktige aktører blant kulturaktørene. Museer er mangefasetterte institusjoner. De er turistdestinasjoner og attraksjoner, men også kunnskapsinstitusjoner med et pedagogisk oppdrag. Museer skårer høyt på tillit blant befolkningen. 

Museer er formidlere, forvaltere og fornyere av kulturarv forstått i en vid mening som natur, kultur, kunst og teknologi. Mat inngår i alle disse kategoriene. Mat er natur og kultur, ernæring og erindring, inkluderer, men kan også ekskludere. Det er momenter som er viktig å ta innover seg når vi snakker om mat, også når vi snakker om mat på og i museer.      

På arrangementet vil forskningsprosjektet FoodLessons: Kulinarisk arv som en ressurs i bygging av Matnasjonen Norge 2030 ledet av SIFO, OsloMet - storbyuniversitetet, med samarbeidspartnere, folde ut en vifte med korte innlegg og gode eksempler om hva museer gjør, og kan gjøre, når mat og matarv er på menyen. Vi vil vise frem museenes mulighetsrom, som samarbeidspartner i bygging av Matnasjonen Norge 2030. Men da må vi også begynne, det er bare sju år til 2030!

PROGRAM:

  • Velkommen til mat på museer, Marianne Løken, forskningsdirektør ved Østfoldmuseene (intro og ordstyrer)
  • Velkommen til Aust-Agder Museum og Arkiv, Ellen Aslaksen, direktør ved Aust-Agder Museum og arkiv
  • Spiselig museologi, hva er det? Inger Johanne Lyngø, forsker ved SIFO, OsloMet – storbyuniversitetet.
  • Spiselig kulturarv: Formidling av mat og matarv ved skandinaviske museer, Sofie Scheen Jahnsen, stipendiat i arkeologi, UiO.
  • Sjøkreps og gran: Ny, nordisk mat sett fra et kunstmuseum, Martin Braathen, seniorkurator, Nasjonalmuseet
  • Mat; mer enn et måltid. Friluftsmuseets muligheter, Kristina Skåden, førstekonservator NMF, Maihaugen/Anders Hagen, museumsbonde Maihaugen

 

Medvirkende
  • OsloMet - storbyuniversitetet, SIFO
  • Stiftelsen Lillehammer museum/Maihaugen
  • Østfoldmuseene
  • Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
  • Nasjonalmuseet
  • Nasjonalbiblioteket
  • Det Grønne Museum
  • UiO, insitutt for arkeologi, konservering og historie
  • Tidvis
  • 15sekunder
  • MatPrat
Kontaktperson
Kjersti Lassen, Kommunikasjonsrådgiver, SIFO OsloMet, 92094990, kjersti.lassen@oslomet.no
Universell utforming
Hørselshjelpemidler
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Ja
Sidevisninger
517