til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Snakk om mat: Mat - og måltidsturisme i Norge - før, nå og for fremtiden

Arrangør
OsloMet - storbyuniversitetet, Stiftelsen Norsk Gastronomi (Bocuse d’Or Norge), HANEN - Næringsorganisasjon for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN, Stiftelsen Lillehammer museum/Maihaugen
Dag
Torsdag 17/8 2023 12:00 - 13:30
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Mat , Kultur
Språk
Norsk
Sted
Aust-Agder museum og arkiv
Stedsbeskrivelse:
Foredragssalen KUBEN, Parkveien 16a
 


Om arrangementet

Mat og drikke har spilt en viktig rolle i reiselivet i uminnelige tider. Fra enkel bevertning på skysstasjoner og kroer til finere måltider på hoteller og restauranter. De siste tiårene har imidlertid matturisme gjort betydelige fremskritt, både i akademia og reiselivsnæringen.

I 2021 samlet regjeringen seg om strategidokumentet Matnasjonen Norge 2030, der et uttalt mål er å gjøre Norge kjent som et reisemål med unike mat- og måltidsopplevelser. Under dette arrangementet presentere vi nye og spennende resultater fra forskningsprosjektet FoodLessons – kulinarisk arv som en ressurs i bygging av matnasjonen Norge 2030.

I de faglige innleggene vil det blant annet settes søkelys på hvordan kultur- og naturarvbaserte kulinariske aktiviteter og opplevelser kan bidra til bærekraftig og konkurransedyktig reiseliv og destinasjonsutvikling i norske bygder og lokalsamfunn. Videre hvordan dyktige kokker og lokal kulturarv kan styrke regional og nasjonal identitet, samt stimulere til lokalt landbruk, matproduksjon og -forbruk.

PROGRAM:

  • På tur i matlandet Norge - mat og måltidsturisme før, nå og for fremtiden, Kristina Skåden, førstekonservator NMF, Maihaugen (intro og ordstyrer)
  • Mat og måltider på tur og reiser i Norge – resultater fra to nye undersøkelser, Annechen Bahr Bugge, forsker og prosjektleder FoodLessons, SIFO, OsloMet - storbyuniversitetet
  • HANEN bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. 25 år har gått og hva var egentlig grunnlaget og tankene bak? Bernt Bucher Johannessen, daglig leder, HANEN.
  • Setra – det magiske grenselandet mellom natur og kultur. Knut Ola Storbråten, Norsk Seterkultur/Anno museum
  • De danske badehotellenes og deres magiske tiltrekning i nesten 100 år – møt mathistorikeren som har bidratt til den populære tv-serien og kokeboka, Bettina Buhl, museumsinspektør og mathistoriker, Det Grønne Museum og Madens Hus, Auning, Danmark
  • Bocuse d’Or 1987 til dags dato – om kokker og utvikling av spisesteder i verdensklasse, Arne Sørvig, daglig leder, Stiftelsen Norsk Gastronomi (Bocuse d’Or Norge)

Medvirkende
  • OsloMet - storbyuniversitetet, SIFO
  • Hanen – Næringsorganisasjonen for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske
  • Stiftelsen Norsk Gastronomi (Bocuse d’Or Norge)
  • Det Grønne Museum
  • Stiftelsen Lillehammer museum/Maihaugen
  • Tidvis
  • 15Sekunder
  • Nasjonalbibliotektet
  • MatPrat
  • Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
Kontaktperson
Kjersti Lassen, Kommunikasjonsrådgiver, SIFO OsloMet, 92094990, kjersti.lassen@oslomet.no
Universell utforming
Hørselshjelpemidler
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Ja
Sidevisninger
698