Dette var et arrangement i 2023.
I tildelingsbrevet for 2022 instruerte regjeringen for første gang departementene om å kutte i konsulentbruken. «Vi skal utvikle egen kompetanse i stedet for å kjøpe tjenester i markedet», sa daværende kommunalminister Bjørn Arild Gram.
Hva er den realøkonomiske effekten dersom statlige etater ikke lengre får lov å kjøpe ekstern kompetanse? En konsekvens er selvsagt at den private rådgivningsbransjen mister omsetning, noe som fører til færre lønnsomme arbeidsplasser i næringslivet.
Samtidig påføres samfunnet en konsekvens ved at statlige etater får redusert tilgang på ekspertise, og dermed må øke egne lønnsbudsjetter for å skaffe seg nødvendig spisskompetanse. Hvilke konsekvenser og kostnader har det når kompetansebehovene i offentlig sektor raskt endrer seg? Og hva betyr det for vekstkraften i norsk næringsliv hvis staten rekrutterer en stadig større del av arbeidsstyrken innen IT- og teknologifag?
Vender etatene det døve øret til regjeringen? Fasiten for fjoråret viser at staten kjøpte eksterne konsulenttjenester for om lag 37 milliarder kroner, noe som er en økning på 13,6 prosent fra året før.
Virke inviterer til debatt mellom regjeringen, opposisjonen på Stortinget og konsulentbransjen.