til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Har sosialdemokratiet en fremtid?

Arrangør
Arendal Arbeiderparti, Arendal Historielag, LO i Agder
Dag
Onsdag 16/8 2023 17:00 - 20:00
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Annet , Demokrati
Språk
Norsk
Sted
Syrdalens hjørne
Stedsbeskrivelse:
Byvandring med stoppsted Skauveien 6
Antall plasser i lokalet
80
 


Om arrangementet

Historisk byvandring til temamøte på Demokratihuset i Arendal med Martin Kolberg: Har sosialdemokratiet en fremtid?

Møtested: Syrdalens hjørne (Peder Thommassens gate-Kirkegaten) kl. 17.  Byvandrer Hilde L. Austarheim fører oss til Stiftelseshuset ved Ormetjern, hvor Arbeiderpartiet ble stiftet i 1887, og som nå blir omdøpt til Demokratihuset.

Arrangementet der begynner kl. 18 med tidligere partisekretær i AP, Martin Kolberg som hovedtaler med tema: Har sosialdsemokratiet en fremtid?

Den historiske byvandringen er lagt opp slik: Først ser vi på hvordan borgernes by i sentrum har endret seg fra ladestedet fikk byprivilegier i 1723 og fram til 300-årsjubileet i år.

Deretter vander vi vestover i byen langs Kittelsbukt inn i det gamle industrisamfunnet i Strømsbu-området. Her utenfor bygrensen bodde mange håndverkere og arbeiderne, og her var det dampsager og skipsverft. Familien Herlofson på Strømsbu gård eide skipsverft i Kittelsbukt, på Strømsbuneset , Svinodden og Hansnes og Gårdalen, og også verft og fabrikker andre steder.

Her ligger også nyere bedrifter som sjøassuranseforeningen Gard (1907, i Varmekrogen 1983) og OSM Maritime Group (Orient Ship Management Company, 1989).

Alt dette lå på Strømsbu gårds grunn, og vi går forbi den flotte gården og får høre om litt om dens historie og tidligere eiere, blant andre Axel Herlofson, hovedpersonen bak krakket i Arendal høsten 1886.  Axel Herlofson forårsaket konkursen i Arendals Privatbank, som igjen dro med seg flere banker og forretninger i byen, ved en tvilsom forretningskultur og svindel. Dårlige konjunkturer og et teknologiskifte innen skipsfarten spilte også en rolle. Og nettopp under denne dramatiske hendelsen var det at arbeiderne her sto imot arbeidsgivernes forsøk på å sette ned lønningene, og de organiserte folkemøter, demonstrasjonstog, streiker og hjelpetiltak for folk som sto uten et levebrød.

Et høydepunkt var det i august året etter da Det forenede norske Arbeiderparti ble stiftet nettopp i dette huset ved Ormetjern, som var et lokale for avholdsforeningen Loge Sigholts Minde. Opptakten til dette var Strømsbo Samtalelag, som hadde sin rot i avholdsbevegelsen og som utviklet seg til en politisk og faglig arbeiderorganisasjon, Arbeiderforeningen Samhold. På stiftelsesmøtet ble det framlagt en rekke krav om bedrede forhold for arbeidere og alminnelig stemmerett, både for menn og kvinner. I dette lokalet ender vi opp for å høre foredraget til Martin Kolberg.

Medvirkende
  • Martin Kolberg, Tidligere partisekretær, Arbeiderpartiet
Kontaktperson
Steinar Ostermann, Lokalpolitiker, Arendal AP, Arendal Arbeiderparti, 99577777, steinar.ostermann18@gmail.com
Universell utforming
Nei
Servering
Ja
Sidevisninger
362