En samtale om foreldreskap og psykisk vold i ungdomstiden.
Det er ikke alltid lett å beholde roen med en vilter to-åring på vei vekk i folkemengden. Men en viljesterk og temperamentsfull 15-åring på vei vekk til fest, byr på minst like mange utfordringer. Når ungdommen ikke vil bidra inn i familiefellesskapet, ikke la seg veilede eller begrense, er det vanskelig å være mor eller far.
Hva gjør man da i situasjoner der barn ikke gjør som foreldrene vil?
For 50 år siden kunne man gi en lusing eller en fik som en legitim del av oppdragelsen. I dag er det forbudt ved norsk lov. Likevel vet vi at vold fremdeles forekommer i alle samfunnslag. Kanskje handler det om å understreke et maktforhold? Kanskje handler det om frustrasjon? Eller kanskje handler det om manglende foreldrerferdigheter? Noen tyr til husarrest. Andre kjefter og smeller eller sender dem på dør. Forskning viser at også dette er svært skadelig. Omsorgspersoner som bruker stemme, kroppsspråk og ord på en måte som krenker, skader, truer, latterliggjør og kontrollerer barn gjentatte ganger, uttøver psykisk vold.
Er det slik at foreldrene blir mer autoritære i ungdomstiden?
I NKVTS-rapporten fra 2019 rapporterer ungdom om økt grad av psykisk vold fra foreldre i tenårene. Kan en autoritær foreldrestil aldri anvendes? Hvilke verktøy har foreldre for å stoppe ungdom på feil kurs, når den autoritære og fryktbaserte styringen har vist seg å være så skadelig?
Til å drøfte disse spørsmålene har vi ekspertene som kan ta oss inn i dilemmaene foreldrene står i dag.
Innledning ved Erik Oksavik, spesialrådgiver i Stine Sofies Stiftelse.