til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Slik reddet vi helse-Norge

Arrangør
KLP
Dag
Onsdag 16/8 2023 09:30 - 10:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Helse
Språk
Norsk
Sted
DN-teltet
 


Om arrangementet

Velkommen til Arendalsuka 2040! KLP, som er kommune og helse-Norges eget pensjonsselskap, ser tilbake på noen av de viktigste grepene som ble gjort i norsk historie for å redde helsevesenet, som en så viktig del av velferdsstaten.  

Nå i 2040 er de aller fleste godt fornøyd med norsk helsevesen. Folk her i landet føler seg trygge på at de har tilgang på god helsehjelp, og at de vil bli tatt vare på i alderdommen. Hvis vi ser tilbake, var det på ingen måte en selvfølge at vi skulle få et slikt helsevesen.

Siden 1990-tallet ble det fra tid til annen tegnet opp dystre fremtidsbilder om kollapsen i helsevesenet som ville komme på 2030-tallet dersom vi ikke tenkte nytt og foretok store omstillinger. På 2020-tallet økte oppmerksomheten om problemet og det norske samfunnet var nødt til å ta tak. Rapporten fra Helsepersonellkommisjonen i 2023 ble en øyeåpner for mange som bidro til å skape fortgang i den omstillingen.

Hvilke hovedgrep tok vi? Hva var det vanskeligste? Hva var overraskende? Hva var suksessfaktorene? Hva var den viktigste lærdommen vi tar med oss videre?

Dette er spørsmål vi skal finne svar på i denne debatten under Arendalsuka i 2040, hvor vi har samlet noen av de som var sentrale og var med på den store snuoperasjonen den gangen. Vi skal høre historien om hvordan vi klarte det sett fra deres ulike ståsteder. 

Medvirkende
  • Svein Tore Bergstuen, Programleder
  • Harald Eia, Sosiolog og komiker
  • Tine Sundtoft, Fylkeskommunedirektør, Agder fylkeskommune
  • Gro Sandkjær Hanssen, Samfunnsforsker, NIBR- OsloMet
Kontaktperson
Karsten Karlsøen, Fagleder myndighets- og samfunnskontakt, KLP, 97611591
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
1157