Dette var et arrangement i 2023.
Hvert år kastes forskning verd milliarder av kroner ut av vinduet på grunn av selektiv rapportering av forskningsresultater. “Kjedelige” negative resultater blir aldri publisert, mens forskningen som faktisk når offentligheten alt for ofte er gjenstand for spinn for at resultatene skal bli mer interessante. Så mye som 85 prosent av forskningen i verden er bortkastet, ifølge forskerne Paul Glasziou og Iain Chalmers (The Lancet, 2009).
Det gir et forvrengt bilde av kunnskapsstatus, med alvorlige konsekvenser. Forskning gjentas unødig, tilliten til publisert forskning synker, og testpersoner tar risiko til ingen nytte. Resultatet er at fremdriften i vitenskapen som helhet forsinkes.
Norge er intet unntak. I 2021 ga Stiftelsen Dam ut en rapport som viste at ingen egentlig har oversikt over legemiddelforskningen som blir og har blitt gjennomført i Norge. Faktisk er vi på Europa-bunnen på registrering av resultater fra kliniske legemiddelstudier.
Siden 2016 har Stiftelsen Dam drevet den norske avdelingen av AllTrials, en internasjonal kampanje for at all klinisk forskning skal registreres og publiseres. Dam mener at dagens systemer åpenbart ikke evner å demme opp for interessekonfliktene som fører til selektiv rapportering av forskning. Det trengs løsninger som sikrer god kvalitet og at alle studier tvinges til å rapportere sine faktiske resultater.
En slik løsning er registrerte rapporter, som Stiftelsen Dam nå innfører som valgfri publiseringsform for forskere som får støtte gjennom stiftelsens forskningsprogram. Programsjef i Stiftelsen Dam, Jan-Ole Hesselberg, er initiativtaker til AllTrials Norway og skriver for tiden doktorgrad i beslutningspsykologi om kvalitetssikring av stiftelsens tildelinger. På dette arrangementet presenterer han publiseringsformen registrerte rapporter, og spør tidsskrift og beslutningstakere hvorfor det tar så lang tid å få til endring i Norge.