Gjennom koronapandemien er det vist at ekstremister over hele verden har utnyttet befolkningens økte tilstedeværelse på nett til å intensivere sin rekruttering gjennom sosiale medier. Vi ser en økning i spredning av hat, rasisme og ekstreme holdninger på nett også i Norge, noe som skaper mer polarisering i samfunnet og undergraver demokratiet.
Gjennom satsingen Trygg digital by er over 10 millioner meldinger i sosiale medier analysert, og dermed har vi fått verdifull kunnskap om hvem som blir utsatt for hatefulle ytringer. Basert på denne kunnskapen jobber nå flere norske byer med Kristiansand i spissen for å forbygge dette.
På dette arrangementet vil blant andre Cathrine Thorleifsson som leder ekstremismekommisjonen som ble nedsatt av regjeringen i fjor, innlede og vi deler også innsikt i noen av de verktøyene som gjør det mulig å overvåke og modere hatprat, mens det skjer. I tillegg presenterer vi noen av løsningene som nå brukes for å motvirke hatefulle ytringer i det digitale ordskiftet.
På både godt og vondt er det fysiske og digitale livet smeltet sammen. Dette har skapt nye og mer komplekse risikomiljøer vi må ta hensyn til i forebyggende arbeid. Alt dette har tydeliggjort behovet for å stå sammen og være i forkant med bekjempelse av ekstremisme, og bidra til løsninger som gir trygge, robuste og inkluderende lokalsamfunn.
Aktuelle Medvirkende:
Forsker Catrine Thorleifson – Leder av ekstremismekommisjonen
Representanter for gruppene som er mest utsatt for hatefulle ytringer på nett
Ordførere/representanter fra Trygg digital by bland andre rådgiver Kim Henrik Gronert, fra Kristiansand, også medlem av ekstremismekommisjonen.
Nettside: https://nordicsafecities.org/initiatives/safe-digital-city/
Nordic Safe Cities er en ideell organisasjon (NGO) og fungerer som en ‘handletank’ – som omdanner kunnskap til handling. I løpet av de siste seks årene har vi samlet byer, nordiske aktører, eksperter, politikere og praktikere for å dele kunnskapen sin, utvikle ny politikk og foreslå konkrete løsninger.