På program.arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2022.


Debatten før partilederdebatten: By og land hand i hand etter Russland?

Arrangør
Amedia
Dag
Torsdag 18/8 2022 16:00 - 17:50
Arrangementstype
Samtale
Tema
Sikkerhet/forsvar , Demokrati
Språk
Norsk
Sted
Castelle
Antall plasser i lokalet
150
 


Om arrangementet

Har Putin skutt “sentrum-periferi” ut på sidelinjen? Blir det by og land hand i hand etter Russland?

Morgenen 24. februar våknet vårt lille og fredelige land brått opp til en virkelighet der nasjonal trygghet ikke lenger er en selvfølge. Russlands angrep på et naboland får politiske konsekvenser i innland og utland - i by og land. Hva betyr det for Norges fremtid?

Konflikten mellom sentrum og periferi har hatt oppdrift som definerende faktor i det norske politiske ordskiftet. Senterpartiet fosset fram før stortingsvalget ved å målbære avmakt i distriktene, og i front for kampen mot sentralisering og Oslo-makt. Men etter rystende krigshandlinger mot Ukraina dempet motsetningene seg over natten. Senterpartiet har rast ned til 4,7 prosent på målingene. Hva skjer nå?

- Behovet for nasjonalt samhold vokste over natten. Vi har et større behov for å forener oss som land. Sverige og Finlands NATO-medlemskap kan raskt føre til ny diskusjon om det norske utenforskapet i Europa. Den samfunnsamtalen håper jeg får stor kraft etter Russlands krigføring. 
Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys.

Den profilerte politiske redaktøren i avisa Nordlys er blant stemmene når Amedia inviterer til «debatten før partilederdebatten». 

  • Tid: Torsdag 18. august fra klokka 16 til 18

  • Sted: Castelle Bar & Restaurant i Arendal

Globale hendelser har lokale konsekvenser. Vi spør om det er krigsfrykten i seg selv som har endret debattklimaet? For første gang på generasjoner står vi overfor en helt konkret ytre militær trussel. Hvilke andre konsekvenser har krigen i Ukraina for det norske politiske landskapet, og forholdet mellom sentrum og periferi?

Forsvaret og NATO skal styrkes. Nedbyggingen siden Murens fall ga skarp ammunisjon til konflikten mellom by og land. Sp reddet ikke Andøya i Hurdalsplattformen, men etter Putins krig nedlegges ikke flystasjonen.

Invasjonsforsvaret får en renessanse. Overgangen til innsatsforsvar førte til en kraftig sentralisering av forsvarsanlegg og ressurser. Våre beste soldater, kuler og krutt ble brukt i Afghanistan i stedet for i Troms og Finnmark.

Krigen og pandemiens konsekvenser for selvforsyning. Vi hadde ikke beredskapslagre for mat da pandemien kom. Nå er ord som «matsikkerhet» og «nasjonal sjølberging» hentet frem fra historiens skraphaug.

Har vi en nasjonal ledelse med kløkt til å føre oss gjennom en tid med sikkerhetspolitisk krise, energikrise, prisstigning og økte renter?

Samfunnsamtalen ledes av Eirik Mosveen, politisk redaktør i Avisa Oslo.

Amedia er en stiftelseseid utgiver av over 100 avistitler, deriblant Nationen, Nettavisen, Nordlys og Avisa Oslo.

Medvirkende
  • Eirik Mosveen, politisk redaktør, Avisa Oslo
  • Skjalg Fjellheim, politisk redaktør, Nordlys
  • Guro Brandshaug, daglig leder, Orinor​
  • Masud Gharahkhani, stortingspresident, Arbeiderpartiet
  • Anne Ekornholmen, politisk redaktør, Nationen
  • Gunnar Stavrum, sjefredaktør, Nettavisen
Kontaktperson
Marte Ingul, Konserndirektør, Amedia, 99541238, marte.ingul@amedia.no
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Nei
Sidevisninger
390