I Finland har en del offentlige innkjøpere inngått en "Green Deal" for å sikre at innkjøp bygger opp under klimamålene som er satt nasjonalt, og det er innført et mål om at 10% av alle offentlige innkjøp skal være innovative.
I Danmark har de pekt på tre innsatsområder hvor de skal lykkes med innovative anskaffelser: bærekraftig byggeri, velferdsteknologi og grønn omstilling. Det offentlige velger ikke vinnere – men de velger ut de offentlige behovene og utfordringene som må løses. For at ikke de norske bedriftene og leverandørene skal sakke akterut, bør vi peke ut noen norske offentlige behov som næringslivet skal løse.
Hva blir det neste norske leverandør-eventyret hvor anskaffelser kan være en innovasjonsmotor?
Det offentlige kjøper inn for 600 milliarder årlig. Innovative anskaffelser kan bli Norges kraftigste innovasjonsmotor.
Men hvordan?
For å bruke innkjøp som en motor for innovasjon og næringsutvikling kreves det en satsing fra politisk hold. Innovative anskaffelser må skrives inn i tildelingsbrev – det har man gjort hos Statsbygg og NAV, og det fungerer. Klarer vi å sette en ambisjon om at 10% av offentlige innkjøp bør være innovative anskaffelser? Er det på tide med en stortingsmelding om innovative anskaffelser? Hvorfor skrives ikke innovative anskaffelser inn i alle statlige tildelingsbrev?
Få med deg debatten om hvordan bruke innovative anskaffelser til å løse fremtidige samfunnsutfordringer!
Næringsminister Jan Christian Vestre deltar i debatten om tema, sammen med blant andre Isa-Maria Bergman, Programansvarlig Motiva (Finland), Ingebjørg Harto, Daglig leder LUP og representanter fra både offentlige aktører og privat næringsliv.
Arrangementet gjennomføres i samarbeid med LUPs eiere;
NHO, KS, Innovasjon Norge, Forskningsrådet og DFØ.