Agder er en attraktiv region og et godt sted å leve og bo. Landsdelen har imidlertid levekårs-utfordringer som har vist seg å vare over tid. Dette var bakgrunnen for at Kristiansand kommune, Aust-Agder og Vest-Agder fylkeskommune og Sørlandets kompetansefond henvendte seg til Universitetet i Agder (UiA) med forslag om å etablere et Senter for forskning på folkehelse og levekår.
Det ble nedsatt en arbeidsgruppe som utforsket mulighetene for et slikt senter på UiA. Rapporten fra arbeidsgruppen bygget på detaljerte kartlegginger som viste at mange fakulteter og forskningsmiljø identifiserte seg med tematikken. Gruppen understreket at suksesskriteriet for et slikt senter vil ligge i å opprettholde faglig bredde, stimulere til tverrfaglig samarbeid og synliggjøre de ressursene som allerede finnes i organisasjonen. De anbefalte at universitetet etablerte et tverrfaglig senter med mål om samskaping av kunnskap for bedre folkehelse og levekår på Agder. Dette blir virkelighet fra høsten 2022.
Det er samtidig avklart at også Folkehelseinstituttet inngår i dette samarbeidet gjennom pilot-satsningen FHI Agder. Planen er at disse miljøene skal underbygge og forsterke hverandre.
I dette arrangementet vil bakgrunnen for denne «tvillingfødselen» løftes frem, og visjonene for samarbeidet utdypes av ulike aktører i regionen. Satsningen fremstår som et felles løft og et regionalt samarbeid mellom Agder fylkeskommune, alle kommunene på Agder, Folkehelseinstituttet, NAV Agder, Norce, Sørlandets kompetansefond, Sørlandets sykehus og Universitetet i Agder.
Bidragsytere:
Vegard Nilsen, fylkesdirektør folkehelse, Agder fylkeskommune
Camilla Stoltenberg, direktør Folkehelseinstituttet
Siri Havås Haugland, instituttleder Universitetet i Agder
Sunniva Whittaker, rektor Universitetet i Agder
Susanne Hernes, fagdirektør Sørlandets Sykehus
Arrangementet ledes av Anders Johan W. Andersen, dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Universitetet i Agder