til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2022.

Regjeringens svar på verdens sultpandemi er å ville satse på matsikkerhet - men hvordan?

Arrangør
Caritas, Norad, Utviklingsfondet, GROW
Dag
Torsdag 18/8 2022 13:30 - 14:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Internasjonalt
Språk
Norsk
Sted
Randi Lauvdal blomster
Stedsbeskrivelse:
Loftet
Antall plasser i lokalet
50
 


Om arrangementet

Sult er verdens største utviklingsproblem - hvordan skal Norge bidra bedre?

Kraftig økning i sult og underernæring de siste årene er verdens største utviklingsproblem. Årsaken er en giftig kombinasjon av konflikter, økende klimaendringer, økt ulikhet, pandemien og krigen i Ukraina. Flere hundre millioner mennesker lider under alvorlig sult, og nesten en milliard går sultne til sengs hver dag. Flere milliarder har ikke tilgang til nok sunn mat. Dette er verdens desidert største helseproblem. Det undergraver også barns læringsutbytte av utdanning, arbeidsevnen og kampen mot fattigdom. Det øker presset på naturen og driver folk på flukt.

Ny forskning viser heldigvis hvordan vi kan bekjempe sulten og samtidig ta vare på natur og klima. Vi vet også hva det vi koste, og hvor mye Norge bør bidra med.

Det er løfterikt at Regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Hurdalsplattformen prioriterer matsikkerhet, småskala landbruk og klimatilpasning i utviklingsarbeidet. Ett år etter valget er det likevel ikke klart hvordan regjeringen vil gjøre dette, til tross for en rekke konkrete innspill fra blant annet GROW-alliansen.  

Vi utfordrer derfor Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim til en politisk debatt med SV og Høyre om hvordan regjeringen konkret vil prioritere for å bidra best mulig i den internasjonale dugnaden for å bekjempe sult.

Vi retter et særlig søkelys på betydningen av lokale verdikjeder og hvordan norsk bistand kan bidra til at bøndene får maten fram til markedet, uten at halvparten går tapt i svinn eller at bøndene svindles av oppkjøpere.

Før den politiske debatten vil Norads direktør først presentere matsikkerhets betydning i bistanden. Representanter fra GROW-alliansen og Norges Bondelag vil si noe om hva Norge bør gjøre for å styrke matsikkerheten i utviklingsland.

Medvirkende
  • Anne Beathe Tvinnereim, utviklingsminister, Senterpartiet
  • Bård Vegar Solhjell, direktør, Norad
  • Audun Herning, partisekretær, Sosialistisk Venstreparti
  • Ingjerd Schou, stortingsrepresentant, Høyre
  • Erling Aas-Eng, styremedlem, Norges Bondelag
  • Martha R. Skretteberg, generalsekretær, Caritas Norge
  • Jan Thomas Odegard, generalsekretær, Utviklingsfondet
  • Stig Arild Pettersen, debattleder og kommentator i Bergens Tidende
Kontaktperson
Knut Andreas Lid, Programsjef, Caritas, 40222532, kal@caritas.no
Universell utforming
Nei
Servering
Ja
Sidevisninger
635