Faren for cyberangrep er større enn noen gang. Et vellykket cyberangrep kan påføre enorm og uopprettelig skade for personer og virksomheter, kritisk infrastruktur, forsvar og beredskap.
I fjor ble Stortinget rammet av to ulike, målrettede dataangrep, hvor flere tusen e-poster ble stjålet. Tilbake til 2019 lammet hackere Hydro, et angrep som kostet selskapet 800 millioner kroner. Og i 2020 kom personopplysninger til tusenvis av skoleelever og ansatte i Nordland fylkeskommune på avveie etter et massivt dataangrep.
Det digitale risikobildet er betydelig forverret, er konklusjonen i PST trusselvurdering for 2022.
Truslene er mange og avanserte. Konsekvensene er store. Et fellestrekk med mange cyberangrep er at hackerne utnytter passord for å få en fot innenfor døren til viktige systemer. Hele 80 prosent av angrepene skyldes svake eller stjålne passord.
Cyberkriminaliteten og teknologien utvikler seg i en rasende fart. Hvordan kan næringslivet håndtere cybertruslene? Hvor ofte er dette til diskusjon i styrerommet? Hvordan kan Norge jobbe for å redusere egen sårbarhet? Og hva er de reelle alternativene til passord?
Bli med på samtalen, og hør toneangivende stemmer og eksperter dele sine erfaringer fra cyberangrep og råd om hvilke tiltak som er nødvendige for å motstå angripere.
Kl.08.30 – Velkommen
Kl.08.35 – Innledning «Norge under cyberangrep – hvorfor og hvordan?
Lone Charlotte Pettersen, Seksjonssjef, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM)
Kl.08.45 – Kan vi forhindre at angripere får tilgang til bedriftens interne systemer: lærdommer fra cyberangrepet på Hydro
Halvor Molland, Informasjonsdirektør, Norsk Hydro ASA
Kl.08.55 – «Er cyberangrep nesten ustoppelig? Passordknekking på 1-2-3»
Tjerand Silde, Stipendiat NTNU, Sikkerhets- og Kryptografiekspert i PONE Biometrics
Kl.09.05 – Hvilke tiltak er nødvendige? Panelsamtale om cybersikkerhet.
Møteleder er Bjarne Håkon Hanssen