til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2022.

Bærekraft og den glemte bokstaven

Arrangør
Selmer
Dag
Onsdag 17/8 2022 12:00 - 12:45
Arrangementstype
Samtale
Tema
Klima/miljø
Språk
Norsk
Sted
Torvet 1A
Antall plasser i lokalet
70
 


Om arrangementet

Det ble en snakkis da Elon Musk uttalte så friskt at "ESG er djevelens verk". Resten av finansverden, næringslivet og ikke minst lovgiverne er på vei i helt motsatt retning og fokuset på ESG øker daglig. Og ikke bare ESG i form av glanset kommunikasjon, men ESG integrert i strategi og virksomhetens hverdag. Skal vi tro både næringslivet og lovgiver, er ESG dermed langt fra djevelen men heller erkeengelen som skal gi selve redningen. 

Lovgiver i EU og Norge ruller nå ut den ene ESG-loven etter den andre. I Norge har vi regelverk som skal fremme klimatiltak og nå sist åpenhetsloven som fra 1. juli 2022 vekket til live den glemte bokstaven – S – sosiale og menneskerettigheter. S i ESG er nå norsk lov som krever respekt for også arbeidstakerrettigheter, inkludert fagforeningsfrihet. Kanskje djevelsk irriterende for Musk – men verdifullt for samfunn og ønsket av lovgiver. 

På EU nivå kreves ikke bare nå målsetninger, men også data, rapportering og kontroll. Forankring i styrerommet, gjennomføring fra ledelse helt ned til den enkelte ansatte og i leverandørkjeden. Og nå altså ikke bare på miljø, også oppfølgning av sosiale forhold. Og verktøyet er gode aktsomhetsvurderinger. 

Spørsmålet forblir - hvor er risikoen for den enkelte virksomhet og hvordan gjennomføre aktsomhetsvurderinger? Og Ikke minst, hvordan skal små – og mellomstore virksomheter, uten sterke fagmiljøer internt, kunne levere på nye krav som kommer fra alle kanter, både nasjonalt og internasjonalt? Gjør vi nok for å avhjelpe og tilby praktiske og digitale løsninger som skalerer på felles problemstillinger? Og hvem har egentlig ansvaret for å sikre at alle henger med?

På dette arrangementet samarbeider Advokatfirmaet Selmer AS med Digital Norway for en diskusjon om hvordan små og store bedrifter skal håndtere forventninger til oppfølgning av sosiale rettigheter og hvordan sikre kontroll over egen og leverandørenes innvirkning på sosiale forhold. Til samtalen får vi også med oss seksjonssjef Christoffer Bjørnum fra Forbrukertilsynet og Jostein Kobbeltvedt fra Raftostiftelsen for å belyse hvordan menneskerettigheter nå er en del av næringslivets dagsorden og rettsliggjøringen av ESG. 

Program: 

  • Hvor kommer S i ESG fra – det internasjonale perspektiv v/ Jostein Kobbeltvedt fra Raftostiftelsen
  • S i norsk drakt – hva og hvordan v/ Tone Sørfonn Moe fra Advokatfirmaet Selmer AS
  • Rundbordsamtale med Liv Monica Stubholt partner advokatfirmaet Selmer AS og styreleder Morrow Batteries, Liv Dingsør fra Digital Norway, Christoffer Bjørnum fra Forbrukertilsynet og Jostein Kobbeltvedt fra Raftostiftelsen. Samtalen vil bli ledet av Selmer partner Stian Berger Røsland. 

Kontaktperson
Tone Sørfonn Moe, Advokatfullmektig, Selmer, +47 959 11 243
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
2972