FERD er et forskningsprosjekt som tar utgangspunkt i folkemusikktradisjonen i Setesdal og dens møte med internasjonale verdensmusikere. Hele 56 musikere har gitt musikalske responser på kildeopptak av tradisjonsmusikken som slåttespill og stev. Resultatene har blitt editert og arrangert om til åndsverk med klare referanser til den musikalske ferden tradisjonsmusikken og responsene har skapt i dette prosjektet.
Folkemusikkmaskinen. Kunst, kunstig intelligens og kulturarv er et pågående, tverrfaglig prosjekt som kobler sammen tradisjonsbærere, billedkunstnere, forskere og AI-teknologer. Prosjektet forsøker å utforske nye mulighetsrom hvor publikum utenfor fagfeltet får oppleve folkemusikk på nye måter. Skapt, ikke ved å forlate det folkemusikkfaglige, men ved å bruke praksiser og tankegods fra feltet som kreative verktøy i tospann med kunst i offentlig og rom og ny, digital teknolog som kunstig intelligens (AI), 3D lyd og 3D visualisering. Et mulighetsrom hvor folkemusikkformidlingen beveger seg ut av sine vante arenaer, til dels usynlig for dem uten fagkompetanse, og inn i det delte, fysiske rommet, og den større økologien av produksjon, deling og konsum av digitaliserte uttrykk som omgir oss.
Prosjektet er utviklet av Idunn Sem i samarbeid med kulturbyrået Mesén og kunst- og arkitektduoen PLUMA, og støttet av Cultiva Digital, Agder Fylkeskommune og Norsk senter for folkemusikk og folkedans.
Materiale fra FERD og Agder folkemusikkarkiv utgjør Folkemusikkmaskinens dummymateriale i prosjektets første pilot som er utviklet i samarbeid med utviklerfirmaet AIVEO.