til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2022.

Kunst, kunstig intelligens og kulturarv

Arrangør
Universitetet i Agder
Dag
Mandag 15/8 2022 20:00 - 20:50
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Kultur , Digitalisering
Språk
Norsk
Sted
UiA-teltet
Antall plasser i lokalet
100
 


Om arrangementet

FERD er et forskningsprosjekt som tar utgangspunkt i folkemusikktradisjonen i Setesdal og dens møte med internasjonale verdensmusikere. Hele 56 musikere har gitt musikalske responser på kildeopptak av tradisjonsmusikken som slåttespill og stev. Resultatene har blitt editert og arrangert om til åndsverk med klare referanser til den musikalske ferden tradisjonsmusikken og responsene har skapt i dette prosjektet.

 

Folkemusikkmaskinen. Kunst, kunstig intelligens og kulturarv er et pågående, tverrfaglig prosjekt som kobler sammen tradisjonsbærere, billedkunstnere, forskere og AI-teknologer. Prosjektet forsøker å utforske nye mulighetsrom hvor publikum utenfor fagfeltet får oppleve folkemusikk på nye måter. Skapt, ikke ved å forlate det folkemusikkfaglige, men ved å bruke praksiser og tankegods fra feltet som kreative verktøy i tospann med kunst i offentlig og rom og ny, digital teknolog som kunstig intelligens (AI), 3D lyd og 3D visualisering. Et mulighetsrom hvor folkemusikkformidlingen beveger seg ut av sine vante arenaer, til dels usynlig for dem uten fagkompetanse, og inn i det delte, fysiske rommet, og den større økologien av produksjon, deling og konsum av digitaliserte uttrykk som omgir oss. 

 

Prosjektet er utviklet av Idunn Sem i samarbeid med kulturbyrået Mesén og kunst- og arkitektduoen PLUMA, og støttet av Cultiva Digital, Agder Fylkeskommune og Norsk senter for folkemusikk og folkedans.

 

Materiale fra FERD og Agder folkemusikkarkiv utgjør Folkemusikkmaskinens dummymateriale i prosjektets første pilot som er utviklet i samarbeid med utviklerfirmaet AIVEO. 

Medvirkende
  • Bjørn Ole Rasch, Professor, UiA
  • Idunn Sem, Universitetslektor. Prosjektleder FLUKS - Senter for ung kunst og kultur, UiA
  • Morten Goodwin, Professor, UiA
Kontaktperson
Marit Wergeland, Dekan, Universitetet i Agder, 99695708
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
1231