Bøylestad Energipark har som mål å utvikle Norges grønneste industriområde. Verdens Naturfond (WWF) og Bøylestad Energipark vil på Arendalsuka lansere et samarbeid for å kompensere naturtap gjennom naturrestaurering på Agder.
Bøylestad Energipark vil bli den første industriparken i Norge som betaler en frivillig naturavgift som kompensasjon for naturinngrep. Midlene fra naturavgiften skal brukes på naturrestaurering av andre arealer.
Det grønne skiftet skaper muligheter for nye store industrisatsninger i Norge. På begynnelsen av 1900-tallet utnyttet Sam Eyde og andre pionérer elektrisiteten fra elver og fossefall til storstilte industrietableringer. I dag er den samme elektrisiteten vårt viktigste fortrinn når vi i internasjonal konkurranse skal etablere nye grønne arbeidsplasser.
På samme måte som på 1900-tallet medfører dagens industrietableringer inngrep i naturen. I dag er areal en begrenset ressurs og naturkrisen er blitt like stor som klimautfordringene. Hvordan kan vi skape nye grønne arbeidsplasser uten å bygge ned mer av den norske naturen?
Regjeringen har gjennom Hurdalsplattformen flagget en storsatsing på grønn industri. Store industriparker med tilgang til areal og kraftforsyning skal gi oss et internasjonalt konkurransefortrinn. Stortinget har flere ganger utredet en avgift på nedbygning av natur for finansiere tiltak som skal kompensere naturtapet. En slik ordning er likevel ikke etablert.
PROGRAM
Velkommen v/ John G. Bernander
Presentasjon av Bøylestad Energipark og samarbeid om naturrestaurering v/ styreleder i Bøylestad Energipark, Morten Henriksen og generalsekretær i Verdens Naturfond (WWF), Karoline Andaur.
Hvordan bygge ut ny grønn industri og ta vare på norsk natur samtidig?
Hvordan vil regjeringen bidra? v/ Klima- og miljøminister Espen Barth Eide
Ny grønn industri og natur – hånd i hånd på Agder v/ Fylkesdirektør i Agder, Tine Sundtoft
Panelsamtale om grønne industrietableringer og naturrestaurering