til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2022.

Norden i Nato - konsekvenser for norsk sikkerhetspolitikk

Arrangør
Norske leger mot atomvåpen, Nei til Atomvåpen
Dag
Torsdag 18/8 2022 16:30 - 17:30
Arrangementstype
Seminar
Tema
Sikkerhet/forsvar , Samfunnssikkerhet og beredskap
Språk
Norsk
Sted
Haralds pub
Stedsbeskrivelse:
2. etasje
Antall plasser i lokalet
100
 


Om arrangementet

Sverige og Finland er på vei inn i Nato og med det endres sikkerhetsbildet i Norden. 

Hva betyr svensk og finsk Nato-medlemskap for norsk sikkerhetspolitikk? Hvordan kan Norge og de andre nordiske landene sikre lavspenning i området, midt mellom verdens to største atomvåpenstater? 

Spenninger og økt militær aktivitet øker faren for uforutsette hendelser og eskalering, i verste fall med bruk av atomvåpen. 

Hvordan kan Norge, Finland og Sverige sammen sikre normer for konfliktløsning som reduserer faren for militær maktbruk? Er det på tide å plukke opp igjen ideen om Norden som atomvåpenfri sone? Kan de nordiske landene sette nedrustning på agendaen i Nato, ved å slutte seg til FNs atomvåpenforbud?

Om panelet:

Sverre Lodgaard er norsk statsviter. Lodgaard har ledet European Security and Disarmament Studies ved SIPRI i Stockholm, vært direktør ved PRIO, direktør for FNs nedrustningsinstitutt UNIDIR i Genève og direktør for NUPI 1997-2007. Lodgaard har også hatt flere ledende verv. I FN var han medlem av generalsekretærens rådgivende styre for sikkerhet og nedrustning (1992–1999). I Norge har han ledet Arbeiderpartiets internasjonale utvalg (1999–2005), vært varamedlem i Den Norske Nobelkomite (2003–2014), president i Polyteknisk forening (2010–2013), og styreleder i Oslosenteret for fred og menneskerettigheter (2015-2018).

Jacob Børresen er pensjonert flaggkommandør, med bakgrunn som skipssjef på undervannsbåt og fregatt og som militær stipendiat ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Han har vært militær sekretær for forsvarsminister Johan Jørgen Holst, sjef for operasjonsstaben i Forsvarskommando Nord Norge, nestkommanderende for operasjonsstaben i SHAPE, herunder leder for SACEURs krisestyringsstab for Bosnia, og stabssjef i Sjøforsvaret. Etter at han gikk av fra Forsvaret i 2000, har Børresen arbeidet med forsvarshistorie, norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk og strategi, og har utgitt en rekke bøker og artikler innenfor disse emnene. Børresen var medlem av Utenriksdepartementets Utvalg for Sikkerhet og Nedrusting, "Nedrustingsutvalget”, og  medlem av Forsvarspolitisk utvalg 2006 – 2007.

Nina Sofie Pedersen er daglig leder i Nei til atomvåpen. Hun har mastergrad i internasjonal sikkerhet fra University of Bristol. Nei til atomvåpen er en medlemsorganisasjon som siden 1980 har arbeidet for total avskaffelse av atomvåpen.

Samtalen ledes av Anja Lillegraven, Daglig leder i Norske leger mot atomvåpen.

Medvirkende
  • Sverre Lodgaard, Seniorforsker emeritus, NUPI
  • Jacob Børresen, Pensjonert flaggkommandør
  • NIna Sofie Pedersen, Daglig leder, Nei til Atomvåpen
Kontaktperson
Anja Lillegraven, Daglig leder, Norske leger mot atomvåpen, 95079791, info@legermotatomvapen.no
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
1034