Dette var et arrangement i 2022.
Moderator: Anne Ekornholmen (politisk redaktør, Nationen)
Yara og NHO Mat og Drikke inviterer til debatt om økt behov for matproduksjon i møte med bærekraftige matsystemer.
Pandemien har gitt en kostnadseksplosjon på innsatsfaktorer, energi, produksjon, transport og arbeidskraft. Samtidig viser Russlandsa angrep på Ukraina med all tydelighet at verdikjedene for mat er sårbare ved ytre hendelser. EU er utålmodig med å gjennomføre svært ambisiøse tiltak for å øke bærekraften i matsystemene. Mange av disse tiltakene vil imidlertid kunne redusere matproduksjonen og verdiskapingen i næringen, i alle fall på kort sikt. I EU-parlamentet diskuteres det nå med full styrke om en bør vente med å innføre bærekrafttiltakene for å sikre matforsyning i en situasjon med krig i Europa.
Er det slik at økt bærekraft og økt matproduksjon ikke går i hop? Hvordan skal vi håndtere målkonflikter i FNs bærekraftmål om å både redusere sult og samtidig redusere utslipp av klimagasser, opprettholde biologisk mangfold og unngå erosjon og utarming av jordsmonnet?
Også i Norge diskuteres økt selvforsyning og økt bærekraft i jordbruk og matproduksjon. Står vi i de samme dilemmaene? Eller vil vi i Norge ha muligheter til å oppfylle begge målene samtidig? Yara og NHO Mat og Drikk inviterer inviterer bedrifter som har nøkkelroller i disse spørsmålene og ansvarlige politikere til debatt.
Du vil møte:
Svein Tore Holseter, CEO, Yara
Anne Jødahl Skuterud, styreleder Felleskjøpet Agri
Stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen (AP, fraksjonsleder, Næringskomiten på Stortinget.
Statssekretær Wenche Westberg (SP), Lanbruks- og matdepartementet.
Stortingsrepresentant Terje Halleland (FrP), Energi- og miljøkomiteen på Stortinget
Ibrahim Ali, Internasjonal leder i Senterungdommen, (SP)