til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2022.


Ukraina og Norge – et bærekraftens Kinderegg

Arrangør
Itera
Dag
Torsdag 18/8 2022 14:30 - 15:00
Arrangementstype
Samtale
Tema
Internasjonalt , Digitalisering
Språk
Norsk
Sted
DN-teltet
Antall plasser i lokalet
100
 


Om arrangementet

Krigen i Ukraina gjør at det grønne skiftet i Europa, med 40 prosent fornybar energi i 2030, fremskyndes for å redusere avhengigheten av russisk gass som finansierer Putins krig. Her kan Norge spille en viktig rolle gjennom vårt store potensial innen havvind, karbonfangst, hydrogen og batteriteknologi. En forutsetning er tilgang på kompetanse. Den finnes i Ukraina.

Norge står overfor en mangel på 40 000 – 80 000 digitaliseringseksperter innen 2030. Til sammenligning har IKT-næringen i Ukraina 285 000 spesialister, og den vokste med 40 000 bare i fjor. Videre sier mer enn halvparten av elevene på videregående skole at de vil utdanne seg innen IT.

Gjennom et bilateralt samarbeid mellom Ukraina og Norge kan vi dekke Norges spesialistbehov på ett år. Tjenestene kan leveres fra Ukraina for ikke å påføre landet hjerneflukt på høyt utdannede personer. Samtidig vil vi bidra til et svært viktig område i Ukrainas økonomi, nemlig IKT-sektoren, som alene stod for om lag 60 milliarder kroner i eksportinntekter i fjor.

Norge kan på denne måten øke tempoet innen digitalisering i Norge, ta en ledende rolle i det grønne energiskiftet i Europa og samtidig skape eksportinntekter på 10–20 milliarder kroner til Ukraina. Eller sagt på en annen måte: et bærekraftens Kinderegg.

Medvirkende
  • Mykhailo Fedorov, Vice Prime Minister of Ukraine and Minister of Digital Transformation, the Ukrainian government (on tape)
  • Øyvind Eriksen, Konsernsjef, Aker ASA
  • Ole Erik Almlid, Administrerende direktør, NHO
  • Tetyana Ponomarenko, Head of HR, Itera Ukraine
  • Arne Mjøs, Konsernsjef, Itera
  • Kristian Enger, Direktør Strategi, medlem og organisasjon, NHO (Moderator)
Kontaktperson
Ole Morten Damlien, CCO, Itera, +47 905 69 408, ole.damlien@itera.com
Twitter:
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
624