til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2022.

Grensehandel - etter pandemien. Hvordan når vi regjeringens målsetting om å redusere grensehandelen?

Arrangør
Grensehandelsalliansen (HK, NNN, Virke, NHO Service og Handel, NHO Mat og Drikke)
Dag
Torsdag 18/8 2022 13:00 - 14:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Næringsliv
Språk
Norsk
Sted
MØR biffhus
Stedsbeskrivelse:
2. etasje
Antall plasser i lokalet
100
 


Om arrangementet

Grensehandelen med Sverige har vokst kraftig helt siden Statistisk sentralbyrå begynte med offisielle statistikk på dette i 2004. Under pandemien ble grensene stengt og all handelen som normalt skjer i Sverige flyttet seg til Norge. Dette førte til rekordhøy produksjon og salg av mat, drikke, alkohol og tobakk i Norge med påfølgende vekst i nye arbeidsplasser. Omsettingen i dagligvarehandelen økte med 30 milliarder kroner og det ble skapt minst 5000 nye arbeidsplasser. Dette er arbeidsplasser og økonomisk aktivitet grensehandelsalliansen vil at Norge skal beholde også etter at pandemien er over. Da må det tas grep for å gi mat- og drikkenæringen i Norge rammevilkår som styrker næringens konkurransekraft i møte med grensehandelen.

Regjeringen anerkjenner dette, og sier i Hurdalsplattformen:

Regjeringen vil (…) Gjennomgå grensehandelsproblematikken i lys av erfaringene fra koronapandemien og fra andre land, som Danmark, og foreslå konkrete tiltak som reduserer grensehandelen og styrker konkurransekraften til norsk næringsliv."

Grensehandelsalliansen tar debatten i Arendal. Vi har invitert Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Frenskrittspartiet til debatt om hvordan vi skal nå regjeringens målsetting om konkrete tiltak som reduserer grensehandelen og styrker konkurransekraften til norsk næringsliv nå som pandemien ligger bak oss.

Grensehandelsalliansen er klar på sitt krav: Regjeringen må raskt sette ned et partssammensatt utvalg som utreder og finner tiltak som reduserer grensehandelen og dermed skaper økt omsetning og både trygge og nye arbeidsplasser i Norge. Det må være en kunnskapsbasert tilnærming til tiltakene som mest effektivt reduserer grensehandelen. Det haster med tiltak.

Debattopplegg

  • Debatten ledes av Eirik Bergesen. Han er politisk kommentator, programleder og tidligere diplomat, som har bred erfaring bak kulissene i politikk og media. Han har ledet store nasjonale og internasjonale arrangement, og Kapital rangerte han i2020 blant Norges mest populære konferansierer.
  • SSB v/prosjektleder Guro Henriksen presenterer SSBs nye Grensehandelsbarometer; hva det viser om nordmenns grensehandel.
  • Politisk debatt med Frode Jacobsen (AP), Mahmoud Farahmand  (H), Ketil Solvik-Olsen (FrP), rAndrine Hanssen-Seppola (Senterungdommen/SP). Hvilke tiltak er mest effektivt for å redusere grensehandelen?
  • Innlegg fra John Wagner, Samvirkende Købmænd: Danmark – Hva gjorde Danmark for å redusere grensehandelen med Tyskland

Medvirkende
  • Inger Helene Vaaten, Politisk rådgiver, HK iNorge
  • Lars Iver Wiig, Politisk rådgiver, NNN
  • Linda Vist, Bransjedirektør, NHO Service og Handel
  • Vibeke Andersen, Bransjedirektør, Virke handel
Kontaktperson
Gerhard Salicath, Fagsjef, NHO Mat og Drikke, 91574880, gs@nhomd.no
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
1255