Klimaforandringene stiller norske kommuner og beslutningstakere overfor store og til dels ukjente utfordringer. Det er ikke lenger kun omstilling til lavutslippssamfunnet og reduksjon i klimagassutslipp som gjelder, vi må også tilpasse samfunnet til virkningene av de pågående og fremtidige klimaendringene som vil komme - uansett hvor raskt vi greier å omstille oss til et lavutslippssamfunn. Samtidig er tilstanden i naturmangfoldet og økosystemene verden over kritisk. Dette påvirker lokal og global matproduksjon, tilgang til rent vann og andre naturressurser, og gir et naturmiljø som blir stadig svekket – også lokalt. Disse utfordringene henger tett sammen og kan bare løses i sammenheng. Det er dermed ikke nok at vi lykkes med tiltak innenfor ett av disse politikkområdene.
I dette seminaret ønsker SINTEF, Norsk senter for bærekraftig klimatilpasning (Noradapt) og Grønn Byggallianse å adressere:
- utfordringer og muligheter med bærekraftig klimatilpasning
- flaskehalser og barrierer – hvordan overkomme disse?
- hva som kreves for å få fart på arbeidet.
Målgruppen er kommuner – på taktisk og strategisk nivå, samt beslutningstakerne på høyere nivå – hele klimapolitikkfeltet.
Innledninger:
Moderator: Siri Blakstad, konserndirektør SINTEF Community
Samtale (30 min): Hvordan kan politikken bidra til en mer bærekraftig klimatilpasning? Samtale mellom politikere og innlederne, med åpning for spørsmål fra salen.
Samtalen vil ta utgangspunkt i at klima- og miljødepartementet nylig har vedtatt oppstart av arbeidet med en ny stortingsmelding om klimatilpasning, og riksrevisjonens rapport som viser at myndighetene ikke har iverksatt tilstrekkelige tiltak for å klimatilpasse bebyggelse og infrastruktur. Sentrale spørsmål er:
Hvilke tiltak behøves for å styrke samfunnets evne til å tilpasse seg til fremtidens klima? Hvordan kan myndighetene bidra til å styrke kommunene i arbeidet med klimatilpasning på lokalt nivå? Hvem bør ha ansvaret for å håndtere tilpasning til grenseoverskridende klimarisiko?