Etter at FNs lanserte bærekraftmålene som en global felles arbeidsplan har arbeidet med bærekraftig utvikling skutt fart de siste årene.
Målet med bærekraftsmålene må være at mennesker får dekket sine sosiale behov for trivsel, helse og velvære innenfor jordens tåleevne. Hva er sammenheng mellom økologisk og sosial bærekraft og hvordan kan disse forsterkes positivt?. 70% av de globale klimagassutslipp knyttes til urbane områder. Ressursbruk og klimautslipp som følge av personlig forbruk kan søkes minimert gjennom både fysiske og sosiale tiltak. Kan det etableres gode nabolag hvor det er naturlig og lettvint å dele på areal, varer og tjenester? Til fordel for folkehelse, økonomi og klode?
Sosial bærekraft er den den framvoksende dimensjonen, særlig i de store byene. Hva skal til for at folk i byen skal trives og blomstre.
Kan byutvikling bidra til økt aktivitet og sysselsetting og hvordan kan fellesarealer fungere som læringsarenaer som bidrar til å stimulere entreprenørskap og styrke opplevelsen av en mangfoldig by. Kan byutviklingen bli rettferdig, gagne en større del av byens befolkning og møte folks behov for bosted, møteplasser, rekreasjon, lek, arbeid, varer og tjenester.
Viktigheten av tilgjengelige møteplasser i byutvikling og hvordan sikre trivsel for alle. Kan det tilrettelegges møteplasser med grønn karakter med plass for både unge og gamle, for utfoldelse og utforsking og for felleskap over året.
Sentrale utfordringer som vi ønsker å adressere:
Hva er sosial bærekraft for by- og stedsutviklere?
Kan universelle verdier som rettferdighet og inkludering være rammer for en tilnærming til sosial bærekraft?
Program og medvirkende:
Debattleder/fasilitator: Birgit Rusten, Futurebuilt