til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2022.

De uunnværlige studentene – rekruttering til fremtidens velferdsyrker

Arrangør
Unio
Dag
Onsdag 17/8 2022 08:30 - 10:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Utdanning
Språk
Norsk
Sted
Strand Café
Antall plasser i lokalet
120
 


Om arrangementet

På Unios frokostmøte retter vi oppmerksomheten mot rekruttering av unge til studiene og om studentvelferd. Vi diskuterer mulighetene til å etablere seg i boligmarkedet som nyutdannet med høyere utdanning og studielån.

Det blir innledning ved leder for Unio-studentene Sigrid Husøy Larsen, fulgt av korte innlegg fra ungdomspartiene Auf, Spu, Unge Høyre og SU. Diskusjon med Unio-studentene og ungdomspolitikerne.

Bakgrunnen for debatten er at Norge mangler arbeidskraft i flere av de store velferdsyrkene. Dette er godt dokumentert, blant annet gjennom Kompetansebehovsutvalgets tre rapporter. Særlig sliter distriktene med å tiltrekke seg viktig arbeidskraft. I NOU 2020:15 Det handler om Norge omtales mangelen på helsepersonell i distriktene som er stor utfordring.

Sykepleierindeksen brukes for å måle hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe. Den viser at en sykepleier ville hatt råd til svært få boliger i de store byene. 

Uten et tilstrekkelig antall sysselsatte i helse- og utdanningssektorene vil ikke Norge kunne tilby innbyggerne gode velferdstjenester. Det er derfor avgjørende å sikre rekruttering til disse viktige yrkene, og er en svært viktig sak for Unio å sette søkelyset på.

Rekruttering handler ikke bare om å få unge og voksne til å velge velferdsyrkene, det handler om at studentene fullfører utdanningen, og det handler ikke minst om at ferdig utdannede faktisk begynner å jobbe i yrket, og blir der.

Søkertallene for 2022 viser en kraftig nedgang i antallet søkere til flere helseyrker og lærerutdanningene. Selv om det var en generell nedgang i år på drøyt 12%, var nedgangen særlig stor i sykepleierutdanningene (23%), og i barnehagelærerutdanningene (nesten 26%). Også for lektorutdanningene og grunnskolelærerutdanningen (trinn 5-10) var det en nedgang i tallet på søkere. For sistnevnte var det tredje året på rad vi så en nedgang i søkningen.

Frafallet fra utdanningene er stort. En rapport viser at frafallet ved OsloMet er størst blant grunnskolelærerutdanningene, med 38%, mens sykepleierutdanningene hadde rundt 22% frafall. Menn faller fra i større grad enn kvinner. Rapporten viser at halvparten av de mannlige sykepleierstudentene falt fra studiet.

Frokostservering.

Unio er Norges største hovedorganisasjon for dem med høyere utdanning. Blant våre 14 forbund er Utdanningsforbundet og Norsk sykepleierforbund de to største. 

Unio streamer alle arrangementene fra Strans Café.

Medvirkende
  • Erik Aasheim, Programleder, Primus Productions
  • Sigrid Husøy Larsen, Leder, Unio-studentene
  • Emma Erlandsen, nestleder, Unge Høyre
  • Anette Arneberg, nestleder, Sosialistisk Ungdom
  • Dorthea Elverum, org. nestleder, Senterungdommen
  • Fredrik Sørlie, sentralstyremedlem, AUF
Kontaktperson
hedvig bjørgum, ass. kommunikasjonssjef, Unio, 90128320, hedvig.bjorgum@unio.no
Twitter:
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Ja
Sidevisninger
1095