Politiets trusselvurdering for 2022 fastslår at Norge er attraktivt for aktører som vil begå økonomisk kriminalitet fordi vi har høy levestandard, god økonomi og tilgang på ettertraktede naturressurser. Kriminelle forsøker å flytte sine svarte penger inn i den ordinære økonomien gjennom såkalt hvitvasking. Økokrim registerte 30% flere mistenkelige transaksjoner ifjor.
Panel 1: Hva skal til for å bekjempe økonomisk kriminalitet?
Blant spørsmålene vi stiller er:
·Er det greit at hvem som helt kan gå inn i et kjøpesenter, kjøpe klær til 80.000 og betale med kontanter uten nærmere kontroll eller rapportering?
·Hvorfor er pengestrømmer som går gjennom flere land så vanskelig å avdekke, og hva kan vi gjøre med dette?
·Hva gjør bankene for å ruste seg i kampen mot økonomisk kriminalitet?
·Hvordan kan sivilrettslig inndragning være et effektivt hjelpemiddel i kampen mot økonomisk kriminalitet?
·Handel med kryptovaluta skjuler de kriminelles spor. Kan vi stoppe dette ved at myndighetene innfører reguleringer av kryptovaluta?
·Det brukes mye tid og ressurser på saker som har lav sannsynlighet for å avdekke økonomisk kriminalitet, fremfor å prioritere saker som har høy sannsynlighet for domfellelse. Hvorfor er det sånn?
Panel 2: Hvordan styrke offentlig privat samarbeid og hvordan forenkle lovverket i jakten på økonomisk kriminalitet?
Hvitvaskingsregelverket må styrkes ytterligere, og Norge trenger et mer effektivt samspill mellom ulike aktører for å forebygge, avdekke og sanksjonere økonomisk kriminalitet. Hvordan bygge kompetanse og IT-løsninger som avdekker cyberkriminalitet og miljøkriminalitet? Etterlevelsene av hvitvaskingsregelverket oppleves som utfordrende for bl.a. eiendomsmeglere og regnskapsførere spesielt knyttet til risikovurdering, kontrollrutiner, kompetanse/opplæring og oppdragsgjennomføring. Hvordan løser vi dette? Privatpersoner blir avkrevd fysisk oppmøte i banken for ID-kontroll, banktransaksjoner blir stanset og bankinnskudd med bruk av kontantbeløp gir unødig administrasjon. Må det være sånn eller kan det forenkles