til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2022.


Flyvende busser – svevende politikk

Arrangør
Footprint, Widerøe
Dag
Torsdag 18/8 2022 20:15 - 21:00
Arrangementstype
Samtale
Tema
Klima/miljø , Samferdsel og mobilitet
Språk
Norsk
Sted
Barrique øl og vinstue
Antall plasser i lokalet
100
 


Om arrangementet

Fremtidspub med Footprint og Widerøe.

 

I den legendariske 80-tallsfilmen Tilbake til Fremtiden reiste Marty McFly til fremtiden i sin DeLorean. I den fremtiden han besøkte var  byene fylt av flyvende farkoster. Året tidsmaskinen var stilt inn på var 2015. 

For et par år siden lo vi godt av dette fremtidsbildet. Men nå kommer flyvebilene og de utslippsfrie flyene. Første bemannede flyvning med en flyvetaxi er gjennomført i Shanghai. Noen har allerede startet med pizzalevering i luften. Dersom alt går som produsentene lover, vil Widerøe ha sine første batteridrevne fly i rutedrift i 2026. Og verdens største passasjerfly, Airbus A380, skal fly første testflyvning på hydrogen om fem år. 

Fossilfrie fly og flyvende biler endrer samferdselsdebatten. De trenger ingen veier eller togskinner. Og de er her snart. 

Samtidig sitter samferdselspolitikken fast i fortiden. Morgendagens prosjekter planlegges ut fra gårsdagens løsninger. Det er for tidlig å sette to streker under svarene for hvordan dette paradigmeskiftet skal revolusjonere norsk frakt- og persontrafikk, men vi snakker om nær fremtid. Det finnes ingen planer for hvordan de flyvende farkostene skal fungere i en by, ingen scenarier på hvordan elfly kan endre reisevaner i distriktene og ingen klare svar for regulering av luftrommet. Veinettverk bygges fortsatt for dagens biler, og mange mener at en ny jernbane vil være den beste transportmåten i Nord-Norge. Men kan vi virkelig beslutte samferdselsprosjekter som tidligst kan stå klare langt inne på 2030- og 2040-tallet, uten å ta hensyn til den nye teknologien som kommer nå? 

Det er på høy tid å starte diskusjonene om hva som må utredes og hvordan vi skal starte tilretteleggingen. Hvordan vi skal sikre at nye transportformer stimulerer til bosetting i distriktene, til økt turisme og færre køer. 

Velkommen til et spennende arrangement om alt som kommer til å dukke opp i luften over oss – og alt det kan føre med seg. 

Etter arrangementet inviterer vi til partilederdebatt på storskjerm

Medvirkende
  • Espen Barth Eide, Klima- og miljøminister, AP
  • Ketil Solvik-Olsen, Nestleder, Frp
  • Stein Nilsen, Adm. dir., Widerøe
  • Nils A. Røkke, Direktør for bærekraft, SINTEF
  • Christina Bu, Leder, Elbilforeningen
  • Andreas Kollbye Aks, Adm. dir., Widerøe Zero
  • Bernt Reitan Jenssen, Adm. dir., Ruter
  • Beate Nossum, Programleder, Footprint
Kontaktperson
Lene Bengtsson, Arrangementsansvarlig, Footprint, 93036598, leb@footprint.no
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
1203