Naturen rundt oss forsvinner i dag i en fart vi ikke har sett maken til siden masseutryddelsen av dinosaurene for 65 millioner år siden. Måten og intensiteten vi bruker naturen på ødelegger den og gir den minimal sjanse til å selv kunne hente seg inn igjen.
Norge har sammen med de fleste av verdens ledere har erklært at vi står ovenfor en naturkrise. Verdens økonomer, helseeksperter og andre samfunnsaktører er alle klare på hvor stor risiko verdenssamfunnet står overfor på grunn av dagens massive naturtap.
Naturkrisen er global, men den er også høyst reell her i Norge. Det sies ofte at “Norge gror igjen”, eller at “vi har så mye natur”, når uberørt natur må vike for andre prosjekter rundt om i landet. Men er det sant at vi ikke har en naturkrise i Norge, at vi har overskudd av natur å ta av, og at vår natur er skånet fra den globale krisen?
I år skal FNs naturavtale inngås. Den skal bli en «Parisavtale» for naturen og vil, hvis ambisjonene er høye nok, kunne være redningen på den globale naturkrisen. Samtidig vil vi trenge tett og aktiv oppfølging av naturavtalemålene i alle land, og Norge bør selv starte arbeidet med å få gjennomført målene her hjemme så raskt som mulig. Men hva skal en slik handlingsplan for mer natur inneholde, og hvordan må den utformes for at den skal sikre at alle samfunnets aktører blir forpliktet av den?
Program:
12:00 Velkommen
12:05 Global (og nasjonal) naturkrise? v/ Vigdis Vandvik, Professor i økologi ved UiB. Hvordan merker vi den globale naturkrisen? Bli med gjennom naturkrisens mange sider og få et bilde på hvorfor også den norske naturen er i stor fare og truer avgjørende funksjoner i samfunnet.
12:25 Fuglene som forsvant – den norske naturkrisen på nært hold v/ Kjetil Solbakken, leder i BirdLife Norge. Hvordan merkes naturkrisen i Norge på nært hold? Solbakken har fulgt dyrelivet i flere tiår, og har sett hvordan den norske naturen forsvinner raskere og raskere for hvert år.
12:35 FNs naturavtale – hvordan går det med avtalen som skal forandre verden? v/Kathrine Sund-Henriksen i ForUM for utvikling og miljø. Hva er FNs naturavtale, og hvorfor er den så viktig? Og hvordan går det egentlig med avtalen og forhandlingene til den?
12:45 Handlingsplan for å redde naturen – WWFs forslag til et sektorgjennomgripende mesterverk v/ Mathias Stang, WWF Verdens naturfond. WWF har laget et rammeverk til en handlingsplan som regjeringen bør legge frem for Stortinget allerede neste år.
12:55 Pause
13:00 Politikerdebatt Hva skal være Norges innsats for å bekjempe naturkrisen? Hvilke forslag vil partiene gjennomføre for å gi Norge mer natur innen 2030?
Deltakere: Michael Tetzschner (Høyre, Energi- og miljøkomiteen), Ola Elvestuen (Venstre, Energi- og miljøkomiteen), Sigrid Hagerup Melhuus (Arbeiderpartiet, Klima- og miljødepartementet), Benedicte Lund (Miljøpartiet De Grønne, Viken fylkesting)