Bendik Hofseth samtaler med Maria Schneider om datagigantenes maktposisjon i musikklivet
"Mer av det samme» er oppskriften de store dataselskapene bruker når de programmerer sine algoritmer til å tjene enda mer penger på at vi er vanedyr som gjerne betaler for samme musikk eller kulturuttrykk som vi alltid har gjort. De digitale monopolistene når oss til døgnets alle tider med en endeløs strøm av tilpasset underholdning, informasjon og reklame. Det er nytenking og innovasjon som rammes; et paradoks med tanke på at internett representerer et mangfold uten sidestykke i menneskets historie.
De internasjonale dataselskapene driver en lovlig virksomhet vi verken kan eller vil forby. Det eneste vi kan og bør gjøre er å tilby alternativer. For eksempel ny sprekt musikk og andre kulturuttrykk. Derfor er det frie kunst- og kulturfeltet viktigere enn noensinne. Det er her nyskapningen finner sted, og det er her idéene som vil forme framtidens kultur utvikles. Men det frie feltet kommer dessverre ofte i skvis mellom de store offentlige kulturinstitusjonene og de hyper-kommersielle datagigantene.
Amerikanske Maria Schneider er en av verdens ledende komponister og bandledere i kategorien jazz. Hennes siste album «Data Lords» er langt på vei finalen i hennes mangeårige engasjement mot datagigantenes monopol på musikk og annen kultur. Albumet ble belønnet med 2 Grammy-awards og ble nominert til en Pulitzer-pris. Maria kommer til Arendalsuka sammen med Oslo jazzensemble, som hun har samarbeidet med en rekke ganger både i Norge og ute i Europa. Musikken fra det nye dobbelt-albumet blir framført i Skandinavia for første gang.
Bendik Hofseth er den unge norske saksofonisten som dro til New York i 1987 og klarte det utrolige kunststykket å overta jobben som saksofonist i kultbandet «Steps Ahead» etter legenden Michael Brecker. Etter 12 år kom han tilbake til Norge, og en karriere som solist, komponist og ikke minst organisasjonsmenneske. Han har hatt tunge styreverv i TONO, NOPA, by:Larm og flere internasjonale organisasjoner for rettighetshavere. Han er også professor i musikk ved UiA.
Velkommen til en samtale om innovasjon, rettigheter og framtidsvisjoner med to verdensnavn fra jazzmusikken.
Dørene åpner kl.13.00