På program.arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Små kommuner med stor innovasjonskraft!

Arrangør
Design og arkitektur Norge, Distriktssenteret
Dag
Tirsdag 16/8 2022 14:30 - 15:30
Arrangementstype
Samtale
Tema
By- og stedsutvikling , Innovasjon
Språk
Norsk
Sted
Samfunnsteltet
 


Om arrangementet

Fraflytting er fortsatt et stort problem i Distrikts-Norge. Men fra at løsningen typisk har blitt sett på som arbeidsplasser og næringsutvikling, er det etter hvert flere stemmer i koret som sier at det ikke er nok. Arbeidsplasser alene får ikke folk til å bli boende, eller til å flytte hjem.

Vi må ha et mer helhetlig perspektiv på attraktivitet, hvor vi klarer å tenke steds- og næringsutvikling samt gode tjenester i en sammenheng. Dette handler blant annet om den sosiale infrastrukturen – kultur, møteplasser, reiseliv – men også om funksjonelle boligmodeller og bomiljøer, samt de muligheter som ligger i digitalisering og ny teknologi.

Gnist er et innovasjonsprogram initiert av DOGA og næringsklyngen Nordic Edge for kommuner som vil jobbe på nye måter med steds- og næringsutvikling samtidig. Gnist-programmet gir kommunene ny kompetanse, metoder og verktøy til å ta tak i sine spesifikke utfordringer, og snu dem til nye muligheter og innovative løsninger.

Til denne samtalen har DOGA invitert 3 av årets 11 Gnist-kommuner samt designere og arkitekter som nå jobber med å løse kommunenes utfordringer, for å dele sine konkrete erfaringer og læringer. Marit Lofnes Mellingen, direktør i Distriktssenteret, og Tor Inge Hjemdal, direktør i DOGA, bidrar med sine refleksjoner.

Vi har i tillegg invitert politikere til en samtale rundt hvordan norske distriktskommuner kan tenke mer innovativt og helhetlig rundt framtidens attraktive lokalsamfunn? Hvordan kan de bygge på eksisterende fortrinn, samtidig som de skaper rom for nytenkning og kreativitet? Hvordan ivaretar de ulike interesser og behov, og hvilken rolle kan arkitektur og design spille?Moderator: Adrian Paulsen, studioleder, Halogen

Medvirkende
  • Kristine Røiri, kommunearkitekt, Sortland kommune
  • Ingrid Annette Kristiansen, samfunnsutvikler, Sogndal kommune
  • Kari Røynlid, planlegger, Åseral kommune
  • Adrian Rove Nordgård, arkitekt, Lund Hagem arkitekter
  • Glenn Sæstad, tjenestedesigner, Lokalt Byrå
  • Aslaug Tveit, urban designer, Léva Urban Design
  • Marit Lofnes Mellingen, direktør, Distriktssenteret
  • Tor Inge Hjemdal, direktør, Design og arkitektur Norge (DOGA)
  • Adrian Paulsen, studioleder, Halogen
Kontaktperson
Malin Kock Hansen, Seniorrådgiver, Design og arkitektur Norge, 95924953, mkh@doga.no
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
199