til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2022.

Dialog på vannet - Digital og levende hele livet (podcastes)

Arrangør
Arendal kommune #vårtagder, Universitetet i Agder, RKG E-HELSE AGDER, USHT Agder
Dag
Mandag 15/8 2022 13:00 - 14:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Digitalisering , Demokrati
Språk
Norsk
Sted
Mester af Rønne
Stedsbeskrivelse:
#vårtagderbåten - brygga ved Arendal gamle rådhus - Tyholmen
Antall plasser i lokalet
20
 


Om arrangementet

DIGITAL OG LEVENDE HELE LIVET – HVORDAN KAN ØKT DIGITAL KOMPETANSE REDUSERE ENSOMHET OG UTENFORSKAP?

Hensikten med kvalitetsreformen Leve hele livet er å finne nye og innovative løsninger for å bidra til å skape et mer aldersvennlig samfunn slik at eldre kan mestre livet lenger. Viktige områder som omtales i reformen er aktivitet og fellesskap. Digitale verktøy har et stort potensialt for å bidra til sosial deltagelse, men mange eldre har problemer med å ta dem i bruk.

I et samfunn som blir stadig mer digitalisert, er det også en uttalt nasjonal strategi å motvirke digitalt utenforskap. Det understrekes at alle innbyggere som ønsker det, skal kunne skaffe seg den digitale kompetansen som trengs for å kunne bruke digitale verktøy og tjenester som vi i dag er blitt så avhengige av. Alle skal også kunne delta i samfunnet, demokratiske prosesser og et sosialt fellesskap ved å benytte digitale verktøy.

EU-prosjektet «From Isolation to Inclusion» ledes av Senter for e-helse ved Universitetet i Agder. Prosjektet fokuserer på problemstillinger knyttet til ensomhet og isolasjon hos eldre. I prosjektet er det en målsetning å identifisere risikogrupper og involvere dem i design og innovasjon av nye tjenester som fremmer sosial deltagelse og aktivitet. Prosjektet anlegger et quadruple-helix perspektiv - dvs. samarbeid mellom brukere, offentlig sektor, næringsliv og akademia. Arendal kommune er UiAs partnerkommune og deltar aktivt i prosjektets ulike faser. Kartlegging og samskaping med målgruppen eldre hjemmeboende legges nå til grunn for spennende utprøving og tilrettelegging av tjenester med teknologiske komponenter. 

Prosjekt IKT-Seniorer Agder er finansiert av Nasjonalt velferdsteknologiprogram gjennom USHT Agder og Arendal kommune. Prosjektets satsning er opplæring og implementeringsstøtte for å styrke den digitale kompetansen for seniorer i Agder. Et mål  er å bidra til rekruttering av flere teknologiambassadører for Pensjonistforbundet som skal være pådrivere for bruk av teknologi ved å holde kurs og foredrag om teknologi for brukere, pårørende og andre interessenter. Et annet mål er å skape flere møteplasser hvor yngre kan bidra til opplæring av seniorer, sikre involvering av kommunene i Agder og spredning av kompetanse og verktøy som kan motvirke ensomhet for seniorer. Digital festival for eldre er et godt eksempel på dette arbeidet.

Vi inviterer til produksjon av to podcaster hvor sentrale problemstillinger i de to prosjektene diskuteres i trivelige omgivelser på #vårtagderbåten - ytterst på Langbrygga

Medvirkende
  • Elin Thygesen, Professor, I2I, UiA, Senter for e-helse
  • Silje Marie Jensen, Prosjektleder, IKT seniorer Agder, USHT, Grimstad kommune
Kontaktperson
Ingrid Kjørstad, Rådgiver stab helse, Arendal kommune, +4799698782, ingrid.kjorstad@arendal.kommune.no
Universell utforming
Nei
Servering
Ja
Sidevisninger
1637