Norge har behov for mer rimelig og ren kraft til grønn industri og nye arbeidsplasser. De ekstreme strømprisene denne vinteren kan vedvare dersom forbruket øker mer enn produksjon av kraft. Det reiser politisk debatt med mange interessemotsetninger og konflikter mellom ulike politiske mål. Statnett har beregnet at dagens kraftoverskudd på 15 TWh reduseres til 3 TWh i 2026/27, og at Sør-Norge går med underskudd. Utbygging av vindkraft på land og ny vannkraft kommer i konflikt med natur, og havvind gir først bidrag i 2040.
Men kraftunderskudd kan også løses ved å bruke mindre energi. Ifølge beregninger fra NVE er det et teknisk potensial på ca. 49 TWh energieffektivisering i bygg, og nær 24 TWh av disse er samfunnsøkonomisk lønnsom å realisere. Dette er også 100 % konfliktfri kraft. Mindre sløsing med energi i bygg frigjør kraft til elektrifisering av samfunnet og reduserte klimagassutslipp.
Sentrale utfordringer som vi ønsker å adressere:
Hva må til for å utløse potensialet som ligger i energieffektivisering i eksisterende bygg? Hvilke virkemidler trenger vi?
Hvordan skal vi få til et rettferdig og næringsvennlig grønt skifte, med rimelig og bærekraftig strøm til husholdninger og industri, der reduksjon av energibruk i bygg blir en del av løsningen?
Program:
Lars Sørgaard, leder energikommisjonen: Kraftunderskudd og strømkrise - sentrale utfordringer som kommisjonen jobber med
Kjetil Lund, energi- og vassdragsdirektør: Kraftmarkedsanalyse mot 2030, og muligheter knyttet til energieffektivisering i bygg
Trond Simonsen, SINTEF Community: Tiltak for redusert energibruk i bygg
Politisk debatt
Panel
Representant for regjeringen (invitert)
Representant for LO (invitert)
Bård Ludvig Thorheim, storingsrepresentant (H), energi- og miljøkomiteen