Personer med psykiske helseplager har et større behandlingsbehov og opplever et større helsetap enn befolkningen generelt, også innenfor munnhelse. Sammen med Norsk psykologforening, Norsk forening for allmennmedisin og Norsk psykiatrisk forening har Den norske tannlegeforening (NTF) foreslått endringer til dagens regelverk om tannbehandling for personer som har psykiske helseplager.
Regelverket er utdatert og sikrer ikke pasientgruppens rettigheter på en god nok måte. Foreningene har derfor tatt initiativ overfor helse- og omsorgsdepartementet og foreslått forbedringer.
Mange pasienter med psykiske helseproblemer plages med tannkjøttsykdommer, karies, manglende spyttproduksjon eller tørr munn som følge av medisiner. For denne gruppen øker også sjansene for å utvikle tannbehandlingsangst (odontofobi). Behandlingstilbud som enten er rettighetsstyrt (tannhelsetjenesteloven og folketrygdloven) eller ikke (TOO-ordningen), og med ulik grad av organisering av tilbud og usikker finansiering, vanskeliggjør tilrettelegging og oppfølging av pasientene. En av hovedutfordringene er at pasientene er for syke til å motta nødvendig tannbehandling når de faktisk er syke, og står uten rettigheter når de er «friske» og utskrevet fra sin primærbehandling.
De fire foreningene foreslår derfor å utvide retten nødvendig medisinsk-odontologisk behandling med 6 måneder etter utskrivelse og friskmelding, overføring til DPS eller ambulerende psykisk helsevern, eller evnen til egenomsorg er gjenopprettet. Dette initiativet er å anse som en nødvendig overgangsordning for å sikre pasientrettighetene, i påvente av en helhetlig gjennomgang av tannhelsetjenesten, der slike utfordringer kan gjennomgås i sin fulle bredde
Med dette som bakteppe ønsker NTF å invitere til debattmøte under Arendalsuka 2022, mandag 15. august kl 1400.