til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2022.


Dialog med Taliban: i Afghanistan, Oslo og Doha

Arrangør
Afghanistankomiteen, Chr. Michelsens Institutt, Nansen Fredssenter
Dag
Mandag 15/8 2022 14:00 - 15:00
Arrangementstype
Samtale
Tema
Internasjonalt , Menneskerettigheter
Språk
Norsk
Sted
Impact Hub Agder Arendal
Antall plasser i lokalet
70
 


Om arrangementet

15 august er det nøyaktig ett år siden Taliban tok makten i hele Afghanistan. Som en reaksjon på denne overtakelsen, har vi gjennom året sett sterke reaksjoner i form av sanksjoner og bistandskutt. Norge har hatt en sentral rolle i å lede forhandlingene om Afghanistan i FNs Sikkerhetsråd og overrasket en hel verden ved å invitere en delegasjon fra Taliban til Oslo i januar.

Det internasjonale samfunnet holder fast ved sin beslutning om å ikke anerkjenne den midlertidige regjeringen Taliban har utnevnt. Langsiktig bistand er kuttet og befolkningen mottar humanitær hjelp og kortsiktig bistand fra FN og humanitære organisasjoner. Ingen støtte skal gå via den Talibankontrollerte staten.  

Afghanistankomiteen har gjennom mange år vært i dialog med Taliban i områdene der vi arbeider. Vi har en dialogbasert tilnærming som har gjort det mulig å videreføre utviklingsprogrammet og yte humanitær nødhjelp til mennesker i en kritisk situasjon.

Gjennom det siste året har den humanitære situasjonen blitt stadig verre. Jenters utdanning og kvinners rett til arbeid og fri bevegelse er sterkt truet. Media og frie ytrere er sterkt begrenset. Dette medfører dilemmaer for Norske myndigheter så vel som for organisasjoner som arbeider med bistand og humanitær hjelp i landet.

Norge har utpekt seg som en pragmatisk og fremoverlent aktør i det diplomatiske landskapet når det kommer til Afghanistan. Der mange andre lands regjeringer har lukket både lommebøker og dører, har Norge valgt en vei ledet av dialog og ivaretakelse av sivilbefolkningens behov i den krisen landet nå står i. Mange har fått med seg Norges rolle i Afghanistan.

I løpet av dette arrangementet ønsker å frem hvordan Norge har jobbet med Afghanistan på diplomatisk nivå i New York, Doha og Oslo og få frem hvordan en dialog-tilnærmingen har artet seg nasjonalt og på provins og distriktsnivå i landet. Vi vil fokusere på hvilke dilemmaer og utfordringer vi står overfor i dialog med en aktør som Taliban i et land der befolkningen befinner seg i en stadig mer kritisk situasjon humanitært og i forhold til grunnleggende menneskerettigheter.  

 

På scenen:

  • Terje Watterdal, Landdirektør i Afghanistankomiteen
  • Arne Strand, forsker ved Christian Michelsens Institutt
  • Jørn Wichne Pedersen, rådgiver ved Arbeiderpartiets Stortingsgruppe
  • Hasina Shirzad, journaliststudent ved Oslo Met

Samtalen modereres av Liv Kjølseth, Generalsekretær i Afghanistankomiteen

Medvirkende
  • Terje Watterdal, Landdirektør, Afghanistankomiteen
  • Arne Strand, Senior Researcher, Chr. Michelsens Institutt
  • Jørn Wichne Pedersen, Rådgiver, Arbeiderpartiets Stortingsgruppe
  • Hasina Shirzad
Kontaktperson
Silje Olssøn, Rådgiver, Afghanistankomiteen, +47 907 41 032
Twitter:
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
1096