Som landets største fastlandsnæring og sysselsetter har bygg- og anleggsbransjen et enormt behov for kvalifiserte fagarbeidere. For å sikre velferds- og samfunnsutviklingen trenger vi 8500 nye fagarbeidere hvert eneste år.
Samtidig anbefaler regjeringen ulike innstramminger som treffer vår bransje hardt, blant annet et forbud mot innleie fra bemanningsforetak i utvalgte regioner. Å fjerne fleksibilitetsmekanismer for bransjen gjør det enda vanskeligere å sikre tilstrekkelig bemanning.
Det er bred politisk enighet om et behov for at flere ungdommer bør velge yrkesfaglig utdanning, men i dag er ikke utdanningsinstitusjonene i nærheten av å dekke behovet.
Så hvordan løser vi dette? Bør det bli obligatorisk å ta et fagbrev på videregående skole, slik at våre ungdommer ikke lukker døren for en praktisk karriere?
Sentrale utfordringer som vi ønsker å adressere:
Tilgang på fagarbeidere – hvordan ser det norske og europeiske arbeidsmarkedet ut fremover?
For å løse de store oppgavene innen bygg- og anleggsbransjen har norske entreprenører basert seg på både fast og fleksibel arbeidskraft fra hele det europeiske arbeidsmarkedet. Den siste tiden har vi sett at reiserestriksjoner og økte spenninger i Europa kan påvirke tilgjengeligheten til utenlandsk arbeidskraft. I tillegg vil dagens regjering føre en strammere politikk for innleie av fleksibel bemanning.
Politiske virkemidler – bør praktiske fag bli en større del av det obligatoriske skoleløpet?
Behovet for kvalifiserte fagarbeidere har vært økende i lang tid. Antall søkere til yrkesfaglig utdanning stiger, men ikke i tilstrekkelig grad for å møte behovet. Er skoleløpet blitt for teoretisk? Bør det bli obligatorisk å ta et fagbrev på videregående skole, slik at våre ungdommer ikke lukker døren for en praktisk karriere?
Mangfold i bygg- og anleggsbransjen – kan vi gjøre mer for å inkludere flere?
Det er et paradoks at rekordmange nordmenn i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet, samtidig som Norge har et stort underskudd på fagarbeidere. Å få mennesker i meningsfylt arbeid er først og fremst viktig for det enkelte individ, men det er også svært viktig for at samfunnet skal kunne løse de store oppgavene.
Hvordan kan bygg- og anleggsbransjen bli landets viktigste arena for inkludering og forebygging av utenforskap, samtidig som vi utdanner fagarbeidere?