På program.arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2022.


Mangel på fagarbeidere er en trussel for utviklingen av Norge

Arrangør
Bygg Arena Arendal. 42 ledende bedrifter og foreninger i bygg, anlegg og eiendomsnæringen
Dag
Onsdag 17/8 2022 08:30 - 10:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Arbeid
Språk
Norsk
Sted
Baker Jørgensen
Stedsbeskrivelse:
"Byggeplassen" 2. etg, sal A og B
Antall plasser i lokalet
null
 


Om arrangementet

Som landets største fastlandsnæring og sysselsetter har bygg- og anleggsbransjen et enormt behov for kvalifiserte fagarbeidere. For å sikre velferds- og samfunnsutviklingen trenger vi 8500 nye fagarbeidere hvert eneste år.  

Samtidig anbefaler regjeringen ulike innstramminger som treffer vår bransje hardt, blant annet et forbud mot innleie fra bemanningsforetak i utvalgte regioner. Å fjerne fleksibilitetsmekanismer for bransjen gjør det enda vanskeligere å sikre tilstrekkelig bemanning.  

Det er bred politisk enighet om et behov for at flere ungdommer bør velge yrkesfaglig utdanning, men i dag er ikke utdanningsinstitusjonene i nærheten av å dekke behovet. 

Så hvordan løser vi dette? Bør det bli obligatorisk å ta et fagbrev på videregående skole, slik at våre ungdommer ikke lukker døren for en praktisk karriere? 

Sentrale utfordringer som vi ønsker å adressere: 

Tilgang på fagarbeidere – hvordan ser det norske og europeiske arbeidsmarkedet ut fremover? 
For å løse de store oppgavene innen bygg- og anleggsbransjen har norske entreprenører basert seg på både fast og fleksibel arbeidskraft fra hele det europeiske arbeidsmarkedet. Den siste tiden har vi sett at reiserestriksjoner og økte spenninger i Europa kan påvirke tilgjengeligheten til utenlandsk arbeidskraft. I tillegg vil dagens regjering føre en strammere politikk for innleie av fleksibel bemanning.  

Politiske virkemidler – bør praktiske fag bli en større del av det obligatoriske skoleløpet?  
Behovet for kvalifiserte fagarbeidere har vært økende i lang tid. Antall søkere til yrkesfaglig utdanning stiger, men ikke i tilstrekkelig grad for å møte behovet. Er skoleløpet blitt for teoretisk? Bør det bli obligatorisk å ta et fagbrev på videregående skole, slik at våre ungdommer ikke lukker døren for en praktisk karriere? 

Mangfold i bygg- og anleggsbransjen – kan vi gjøre mer for å inkludere flere? 
Det er et paradoks at rekordmange nordmenn i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet, samtidig som Norge har et stort underskudd på fagarbeidere. Å få mennesker i meningsfylt arbeid er først og fremst viktig for det enkelte individ, men det er også svært viktig for at samfunnet skal kunne løse de store oppgavene.  

Hvordan kan bygg- og anleggsbransjen bli landets viktigste arena for inkludering og forebygging av utenforskap, samtidig som vi utdanner fagarbeidere? 

 

Medvirkende
  • Halvard Hølleland, St.skr. Kunnskapsdepartementet, AP
  • Anna Molberg, Stortingsrepresentant, Høyre
  • Jon Erik Døvik, Forsker, FAFO
  • Anne Kristine Eggen Lervik, Leder strategisk innovasjon og kommunikasjon, Fagskolen
  • Faizulla Muradi, Tømrerlærling, BRG
  • Jørgen Leegaard, Samfunnspolitisk direktør, BNL
  • Trude Tinnlund, LO-sekretær, LO
  • Torbjørn Røe Isaksen, Møteleder, E24
Kontaktperson
Lars Tronsmo, Direktør, Bygg Arena Arendal. 42 ledende bedrifter og foreninger i bygg, anlegg og eiendomsnæringen, 91737376, lars.tronsmo@veidekke.no
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
1434