På program.arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Mangel på fagarbeidere er en trussel for utviklingen av Norge

Arrangør
Bygg Arena Arendal. 42 ledende bedrifter og foreninger i bygg, anlegg og eiendomsnæringen
Dag
Onsdag 17/8 2022 08:30 - 10:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Arbeid
Språk
Norsk
Sted
Baker Jørgensen
Stedsbeskrivelse:
"Byggeplassen" 2. etg, sal A og B
 


Om arrangementet

Som landets største fastlandsnæring og sysselsetter har bygg- og anleggsbransjen et enormt behov for kvalifiserte fagarbeidere. For å sikre velferds- og samfunnsutviklingen trenger vi 8500 nye fagarbeidere hvert eneste år.  

Samtidig anbefaler regjeringen ulike innstramminger som treffer vår bransje hardt, blant annet et forbud mot innleie fra bemanningsforetak i utvalgte regioner. Å fjerne fleksibilitetsmekanismer for bransjen gjør det enda vanskeligere å sikre tilstrekkelig bemanning.  

Det er bred politisk enighet om et behov for at flere ungdommer bør velge yrkesfaglig utdanning, men i dag er ikke utdanningsinstitusjonene i nærheten av å dekke behovet. 

Så hvordan løser vi dette? Bør det bli obligatorisk å ta et fagbrev på videregående skole, slik at våre ungdommer ikke lukker døren for en praktisk karriere? 

Sentrale utfordringer som vi ønsker å adressere: 

Tilgang på fagarbeidere – hvordan ser det norske og europeiske arbeidsmarkedet ut fremover? 
For å løse de store oppgavene innen bygg- og anleggsbransjen har norske entreprenører basert seg på både fast og fleksibel arbeidskraft fra hele det europeiske arbeidsmarkedet. Den siste tiden har vi sett at reiserestriksjoner og økte spenninger i Europa kan påvirke tilgjengeligheten til utenlandsk arbeidskraft. I tillegg vil dagens regjering føre en strammere politikk for innleie av fleksibel bemanning.  

Politiske virkemidler – bør praktiske fag bli en større del av det obligatoriske skoleløpet?  
Behovet for kvalifiserte fagarbeidere har vært økende i lang tid. Antall søkere til yrkesfaglig utdanning stiger, men ikke i tilstrekkelig grad for å møte behovet. Er skoleløpet blitt for teoretisk? Bør det bli obligatorisk å ta et fagbrev på videregående skole, slik at våre ungdommer ikke lukker døren for en praktisk karriere? 

Mangfold i bygg- og anleggsbransjen – kan vi gjøre mer for å inkludere flere? 
Det er et paradoks at rekordmange nordmenn i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet, samtidig som Norge har et stort underskudd på fagarbeidere. Å få mennesker i meningsfylt arbeid er først og fremst viktig for det enkelte individ, men det er også svært viktig for at samfunnet skal kunne løse de store oppgavene.  

Hvordan kan bygg- og anleggsbransjen bli landets viktigste arena for inkludering og forebygging av utenforskap, samtidig som vi utdanner fagarbeidere? 

 

Medvirkende
  • Halvard Hølleland, St.skr. Kunnskapsdepartementet, AP
  • Anna Molberg, Stortingsrepresentant, Høyre
  • Jon Erik Døvik, Forsker, FAFO
  • Anne Kristine Eggen Lervik, Leder strategisk innovasjon og kommunikasjon, Fagskolen
  • Faizulla Muradi, Tømrerlærling, BRG
  • Jørgen Leegaard, Samfunnspolitisk direktør, BNL
  • Trude Tinnlund, LO-sekretær, LO
  • Torbjørn Røe Isaksen, Møteleder, E24
Kontaktperson
Lars Tronsmo, Direktør, Bygg Arena Arendal. 42 ledende bedrifter og foreninger i bygg, anlegg og eiendomsnæringen, 91737376, lars.tronsmo@veidekke.no
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
611