Skolemat er en svært effektiv investering i et lands fremtid. Hver tier investert gir en avkastning på nitti kroner. Skolemat gir bedre læring, reduserer sult, sikrer høyere grad av inkludering av jenter i utdanningen og kan sikre positive økonomiske ringvirkninger i lokalsamfunn ved bruk av korte verdikjeder. Før pandemien fikk halvparten av verdens elever mat på skolen. Under pandemien mistet 370 millioner barn denne tilgangen til mat som følge av at skolene stengte.
Samtidig kan skolemat bli en stor økonomisk byrde, være sårbar for korrupsjon og bidra til feilernæring dersom programmene er ikke møter grunnleggende ernæringsstandarder.
Hvilke erfaringer har Norge, et land som selv ikke tilbyr elever skolemat, i å støtte skolematprosjekt i Sør og hva bør vi gjøre for å sikre at de fremtidige generasjoner kan realisere sitt potensial og bidra til sitt hjemlands økonomiske utvikling?
Dette arangementet søker å styrke fokus på skolemat i den nye norske satsningen på matsikkerhet og komme med innspill på hvordan best å utforme bærekraftige skolemat program i Sør. Vi vil belyse mulighetene og utfordringene med skolemat som metode fra forskjellige perspektiv – det politiske, akademiske og praktiske.