1,6 millioner nordmenn over 18 år jobber ikke. Rundt 900 000 av disse er pensjonister. 300 000 er uføre, og i tillegg lever 400 000 personer i utenforskap, uten jobb eller stønad fra NAV. Hva bor i disse tallene? Og hvordan kan vi aktivere arbeidskraftreserven?
NAV inviterer til en todelt debatt om framtidens arbeidsliv. Den første delen om pensjon, den andre delen om utenforskap. Hvordan og hvor lenge bør vi jobbe i framtiden, og hvordan kan de som i dag står utenfor arbeidslivet inkluderes?
Sysselsettingsutvalget skrev at vi i framtiden må jobbe lenger, skatte mer eller jobbe smartere. Pensjonsalderen ble satt til 70 år da folketrygdloven kom i 1967, men satt ned til 67 år i 1973. Fra 2011 har laveste pensjonsalder vært 62 år.
Etter at folketrygdloven kom har gjennomsnittlig levealder økt med ti år, til 84 for kvinner og 79 år for menn.
Pensjonsutvalget kom med sin rapport i juni.
Hva mener utvalgsleder Kristin Skogen Lund er den viktigste innsikten? Og hvilke muligheter ser LO, og Senter for seniorpolitikk for seniorene? Og hvordan ser Fontenehuset og Schibsted på mulighetene for de som står utenfor?
Hva er en velfungerende arbeidstaker? Er forventningene til arbeidstakerne for høye, eller vil samfunnet sinkes av å senke kravene. Hva skal til for at vi vil jobbe lenger? Hvor stort ansvar ligger på arbeidsgiverne? Og hva med de som har gått av med pensjon. Hvorfor kan ikke flere jobbe deltid?