Betydningen av frivilligheten har blitt tydeligere i pandemien. Viktige tilbud ble avlyst og skapte tomrom i hverdagen. Nye tiltak ble skapt for å bøte på problemene som smitteverntiltakene skapte. Tilbudene som fortsatte som før, ble enda viktigere for folk.
For organisasjonene i helsefrivilligheten var pandemien en travel tid. Det var nødvendig å mobilisere for å bidra til direkte hjelp til testing og vaksinering, følge opp særlig utsatte grupper, og opprettholde det ordinære tilbudet.
Meldingen fra organisasjonene er at de kunne har gjort enda mer og at nøkkelen er bedre samarbeid med myndighetene. Om myndighetene hadde visst mer om beredskapen i frivilligheten og involvert organisasjonene i planlegging og håndtering av krise, kunne helsefrivilligheten gjøre en enda større jobb for samfunnet.
Arbeidet med å evaluere håndteringen av pandemien og forberede neste krise er i full gang. Hvis de folkevalgte har intensjoner om å forbedre beredskapssamarbeidet med frivilligheten må det skje nå.
Et første steg er å få mer kunnskap om helsefrivillighetens innsats. Stiftelsen Dam ønsker å bidra til å fremskaffe ny informasjon om hvordan sivilsamfunn og myndigheter kan styrke felles krisehåndtering. Vi har derfor gitt forskere ved Institutt for samfunnsforskning oppdraget med å besvare spørsmålet «hva er samfunnsbidraget fra helsefrivilligheten?».
Vi gleder oss til å legge frem foreløpige resultater under vårt morgenseminar på Arendalsuka. Endelig rapport publiseres i desember 2022.