Å kutte matsvinn er både lønnsomt og i tillegg ett av de mest effektive klima- og miljøtiltakene, både for oss som enkeltpersoner, for matbransjen og i samfunnet ellers. Dette er dokumentert i både nasjonale og internasjonale strategier og i FNs 17 bærekraftmål, der ett av målene handler om å halvere verdens matsvinn innen 2030 (12.3).
Det jobbes godt med å kutte matsvinn i Norge. Vi har et nasjonalt rammeverk på plass med "Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn" mellom hele verdikjeden for mat og myndighetene, med tilsvarende halveringsmål. Matsvinnet er på vei ned med totalt 14 prosent for matbransjen siden 2015, og det er bra.
Det store spørsmålet er likevel om utviklingen går fort nok? Er de lavest hengende fruktene tatt? Jobber vi fremtidsrettet og innovativt nok til å vite hva som skal til? Og hvordan skal vi få flere bedrifter med i arbeidet og flere forbrukere til å bidra i dugnaden?
Punkter på programmet: