til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2022.

Hjernen er deg!

Arrangør
Hjernerådet (Norwegian Brain Council)
Dag
Onsdag 17/8 2022 16:30 - 17:30
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Helse , Forskning
Språk
Norsk
Sted
Bærekraftscenen
Antall plasser i lokalet
null
 


Om arrangementet

Se deg selv i speilet. Se på hodet ditt. Inni der finner du den mest kompliserte strukturen i universet! Hjernen er mer avansert enn den beste super-datamaskin. 86 milliarder nerveceller og enda flere andre hjerneceller. I samspillet mellom disse oppstår alt det som menneskelivet rommer: dine tanker – din livshistorie – alt!

Dette går du til daglig og bærer på i hodet ditt! Det er til å bli svimmel av.

«Hjernen er deg!» har vi kalt møtet som Hjernerådet og Oslo universitetssykehus (OUS) sammen arrangerer i Arendal kino onsdag 17. august kl. 16.30. Her møter du de to unge legene og forskerne Kaja Nordengen og Lasse Pihlstrøm som skal holde dialogforedrag om hjernen. Begge arbeider ved Nevrologisk avdeling på OUS og jobber med hjerneforskning.

Kaja Nordengen (35) tok doktorgrad i nevrologi i ung alder. I 2016 gav hun ut den populærvitenskapelige boken «Hjernen er stjernen. Ditt eneste uerstattelige organ». Senere har hun gitt ut både «Hjernetrening. Slik holder du hjernen i form» og «Hjernedagboka. Hold hodet i form hele året». Alle er bestselgere. Kaja forsker på hvordan hjernens støtteceller bidrar til utviklingen av sykdommene Alzheimer og Parkinson.

Lasse Pihlstrøm (41) har doktorgrad i nevrologi. Han forsker også på de nevrodegenerative sykdommene demens og Parkinson. Han ser blant annet på molekylære detaljer ved de to sykdommene. Hvilke gener er skrudd av og på i hjernevevet ved demens? Kan dette føre oss nærmere en løsning på demensgåten? 101 000 nordmenn har i dag demens, og tallet vil trolig øke til 237 000 i 2050.

Det blir også et innslag fra Einar August Høgestøl om hjernealder. Hjernehelse kan måles i hjernealder. Lav hjernealder er bra, høy hjernealder er ikke så bra. Einar August er nevrolog ved Nevrologisk avdeling på OUS, samt førsteamanuensis ved NORMENT, Norsk senter for forskning på mentale lidelser.

Har du spørsmål til hjerneforskerne, kom innom Hjernerådets stand og legg ditt spørsmål i spørsmålskassen, så tar vi opp de vi rekker på møtet.

På møtet har vi også den offisielle åpningen av fotoutstillingen «Hjernen er deg!» Her har elleve norske fotografer bildelagt hvert sitt hjernetema. Fotografene har vært i samtale med hjerneeksperter og deretter formet sine fotografiske uttrykk. På Arendalsuka kan vi se resultatene. Utstillingen er i Kulturkammeret. Fotograf Hans-Olav Forsang har ledet prosjektet i samarbeid med Hjernerådet. Hans-Olav har blant annet vært fotograf og bilderedaktør i VG og har mottatt en rekke priser i inn- og utland for sine bildereportasjer.

Fotoutstillingen «Hjernen er deg!» har fått hovedstøtten fra Stiftelsen Dam. Prosjektet er også støttet av seks legemiddelfirmaer: Merck, Novartis, Sanofi, Allergan som nå er gått inn i AbbVie, og Desitin Pharma.

Konferansier for møtet i Arendal kino er Hanne Flinstad Harbo og Magne W. Fredriksen. Hanne er avdelingsleder for Nevrologisk Avdeling, OUS, og professor ved Universitetet i Oslo. Magne er styreleder i Hjernerådet og generalsekretær i MS-forbundet.

Hjertelig velkommen!

Medvirkende
  • Hanne Flinstad Harbo, Avdelingsleder for nevrologisk avdeling og professor, OUS og UiO
  • Magne Wang Fredriksen, Styreleder i Hjernerådet og generalsekretær i MS-forbundet., Hjernerådet og MS-forbundet.
  • Kaja Nordengen, Lege/ hjerneforsker/PhD, Nevrologisk avdeling ved OUS
  • Lasse Pihlstrøm, Lege/ hjerneforsker/PhD, Nevrologisk avdeling ved OUS
  • Einar August Høgestøl, Nevrolog og førsteamanuensis, Nevrologisk avdeling ved OUS og NORMENT
Kontaktperson
Peggy Ranheim, Organisasjonsrådgiver, HJERNERÅDET (NORWEGIAN BRAIN COUNCIL), 41263977
Universell utforming
Hørselshjelpemidler
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Nei
Sidevisninger
956