Importere mer og billigere mat og drikke? Eller produsere den selv? Hva vil fremtidens forbrukere velge?
Vi inviterer til 2 for 1, og setter søkelyset på hva fremtidens forbruker vil med norsk mat og drikke og hvordan vi ønsker å merke norsk mat og drikke?
Del 1: Billigbacon fra Sverige og polsk smuglerøl – eller bærekraftig, norsk mat og drikke? (30 min)
Hva betyr klimakrise, pandemi, krig og stigende priser for ungdommen, og hvordan vil det påvirke mat- og drikkepolitikken fremover?
Importere mer og billigere mat og drikke? Eller produsere den selv? Hva vil fremtidens forbrukere velge og fremtidens beslutningstakere bestemme?
I et globalisert samfunn: Er bærekraft og ernæring tidens melodi, eller trumfer pris alt.
Deltagere:
Andrine Hansen- Seppola, Senterpartiets ungdom
Astrid Hoem. AUF
Hilde Gunvaldsen, Krfu
Emma Erlandsen, Unge Høyre
Kristin Schultz, Unge Venstre
Alberte Tennøe Bekkhus, Rød Ungdom
Kommentarer til ungdomsdebatten fra:
Anne Berit Aker Hansen, Forbundsleder, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund
Erlend Vagnild Fuglum, direktør Bryggeri- og drikkevareforeningen.
Del 2: En merkejungel til å gå seg vill i – eller god forbrukerinformasjon? (20 min)
Bærekraftmerking, opprinnelsesmerking, lokalmatmerking, helsemerking, dyrevelferdsmerking, etikkmerking, ernæringsmerking. Alle ønsker å merke mat og drikke med mange gode formål i bunn. Hvor mye er det plass til på en ølboks, og hvor mye tåler vi, før vi slutter å lese på kjøttdeigpakka?
Deltagere:
Anna Marie Karlsen (NHO mat og drikke)
Nina Sundqvist (Stiftelsen Norsk Mat og Nyt Norge)
Elisabeth Hunter (Vinmonopolet)
Gunstein Instefjord (Forbrukerrådet)
Bjørn Gimming (Norges Bondelag)
Moderator for begge debatter er Gabrielle Gjerset
Medvirkende
Nina Sundqvist, Direktør, Stiftelsen Norsk Mat
Erlend Vagnild Fuglum, Direktør, Bryggeri- og drikkevareforeningen
Anne Berit Aker Hansen, Forbundsleder, NNN
Kontaktperson
Anne mette Johnsen, Kommunikasjonssjef, Stiftelsen Norsk Mat, 90961602