Klima- og naturkrisen må ses og løses i sammenheng. Kunnskap om naturen blir like viktig for verdiskapingen i det 21. århundret, som kunnskap om industri var i det forrige.
Naturen taper for ofte. Hvordan kan vi ruste oss til å la naturen vinne over andre «behov» i samfunnet der det er nødvendig?
Tapet av naturmangfold og klimaendringene henger sammen og påvirker hverandre. Naturen bygges ned og karbonkvotene fylles for raskt.
Kommunene er viktige aktører for å håndtere både naturkrisen og klimakrisen. Antallet innsigelser fra Statsforvalteren har blitt færre etter at de ble instruert av regjeringen til å gi det lokale selvstyret høyere prioritet, og kommune står dermed friere enn før til å gjøre naturinngrep eller tillate forurensende utslipp.
Vi vil selvfølgelig også komme innom om statens rolle, om politikernes rolle, om næringslivets rolle og om hvermannsens rolle.
Medvirkende
Morten Wedege inviterer til en samtale. Wedege er forbundsleder i Naturviterne, utdannet biolog og har lang erfaring fra statlig naturforvaltning.
Nina Vik, koordinator i FNs naturpanel, oppdaterer oss på situasjonen for naturmangfoldet. FNs naturpanel (IPBES) kan sammenlignes med klimapanelet. Et tverrfaglig ekspertpanel gjør kunnskapsbaserte vurderinger, de utgir rapporter og kommer med anbefalinger til beslutningstakere.
Christian Steel, generalsekretær i Sabima, jobber daglig med å gjøre det han kan for å ivareta naturmangfoldet, med alt det organisatoriske, politiske og informerende arbeidet det innebærer. Sabima har gått grundig inn i kommunenes håndtering av natursaker både gjennom å samarbeide med kommunene og å kartlegge statusen i alle landets kommuner (se Naturkampen).
Vigdis Vandvik er professor ved Universitetet i Bergen, og forsker på hvordan lokale og regionale prosesser interagerer for å forme diversitet, tallrikhet og funksjoner i naturen, hvordan miljøendringer påvirker planter og hvordan menneskenes bruk av arealer påvirker økosystemene.