Det norske samfunnet gjennomgår en rask og villet digitalisering.. Regjeringen har utarbeidet en rekke strategier for at dette skal skje på en best mulig måte for alle involverte. I 2019 lanserte de derfor en nasjonal strategi for digital sikkerhet. Likevel skjer det stadig datainnbrudd og andre sikkerhetshendelser i forvaltningen og kommunene som får konsekvenser, både for innbyggerne og samfunnet ellers. I starten av året ble Østre Toten kommune og de 15 000 innbyggerne der fullstendig lammet etter et dataangrep.
Sentrale spørsmål som melder seg, er:
Har vi god nok kontroll på hvilken sikkerhet det er som beskytter det offentlige-Norge. Burde vi hatt noen minimumsstandarder, som for eksempel totrinnspålogging, som alle offentlige etater var pliktig til å benytte seg av?
Burde alle offentlige ansatte regelmessig få tilbud om opplæring i digital sikkerhetskultur, for å være bedre rustet mot dataangrep.
Hvem sitter med ansvaret for at innbyggerne har tillit til sikkerheten i forvaltningen og hvordan blir dette ansvaret forvaltet?
Vi ønsker å ta den nødvendige samtalen om datasikkerheten i det offentlige Norge, som til syvende og sist både handler om både den enkelte innbyggers sikkerhet og samfunnet for øvrig. Tenker vi nok på sikkerhet i den lyndigitaliseringen som nå skjer.
Medvirkende
Linda Hofstad Helleland, Distrikts- og digitaliseringsminister (H), Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Maria Aasen-Svendsrud, Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet (Ap)
Helge André Njåstad, Stortingsrepresentant, Fremskrittspartiet (FrP)