På program.arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Skaper vi menneskeverd?

Arrangør
ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, Røde Kors, FN-sambandet
Dag
Onsdag 18/8 2021 13:15 - 14:00
Arrangementstype
Samtale
Tema
Demokrati
Språk
Norsk
Sted
Arendal kultur- og rådhus
Stedsbeskrivelse:
Bystyresalen
Antall plasser i lokalet
50
 


Om arrangementet

Den sosiale ulikheten i samfunnet vårt øker år for år.

«Barn som vokser opp i lavinntektsfamilier skal ha de samme mulighetene og den samme friheten til å skape sin egen fremtid som alle andre. De skal få god omsorg, bo trygt, kunne etablere stabile vennskap i oppveksten og føle seg verdifulle i samfunnet», slår Regjeringen fast. Men er dette tilfelle?  

Å vokse opp i fattigdom, er åvære på utsiden av samfunnet fra den dagen man er født. Å ikke ha råd til bursdagsgaver, kino eller en tur i svømmehallen med gjengen. Å smøre leverposteien så tynt som overhode mulig. Å fryse på beina. Å se at mamma eller pappa alltid er bekymret. Statistisk sentralbyrå viseross at personer født inn i lavinntektsfamilier har økt fare for å bli hengende etter på flere levekårsområder.   

For at et demokrati skal fungere, må det bygges på en grunnmur av sosial rettferdighet. Når forskjellene i samfunnet øker, øker også faren for at denne grunnmuren slår sprekker. Oppvekst i vedvarende lavinntekt er derforer dobbelt katastrofalt. Først og fremst for dem som berøres direkte - men også for det storsamfunnet som tillater at det skjer. Professor Andrés Rodríguez-Pose ved London School of Economics forklarer den voksende misnøyen i Europa som «hevnen fra stedene uten betydning».   

Ofte er problemet usynlig. For hvem ser det barnet som ikke har mulighet til å møte opp, enten det gjelder bursdag, leirskole, skidag eller fritidsaktiviteter? Det er vanskelig å snakke høyt om noe man skammer seg over, og det er skambelagt å være fattig i Norge. Den nobelprisvinnende økonomen Amartya Sen påpeker hvordan fattigdomsskam fører til sosial isolasjon som igjen har en forsterkende effekt på selve fattigdommen. Ivar Lødemel, professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, sier det slik: «Føler du skam, så ønsker du å være usynlig. Slik forsvinner også evnen din til å gjøre noe med den fattigdommen du er rammet av». 

Siden 2006 har antall barn i befolkningenvårøkt med 2,7 prosent, mens antall barn i lavinntektsgruppen har økt med 70,8 prosent. Nesten 12 prosent av norske barn, eller over 115.000 individer, vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt. Og dette er tall fra før koronaen traff oss.  

Som samfunn kan vi ikke akseptere at ett av ti barn vokser opp på utsiden av fellesskapet. ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, Røde Kors og FN-sambandet ønsker med dette å invitere til en bred tverrpolitisk samtale om reelle politiske løsninger på vår nasjons fattigdomsproblematikk. Hvordan kan vi som samfunn snu utviklingen med stadig økende sosial ulikhet? 

Medvirkende
  • Torbjørn Røe Isaksen, Arbeids- og sosialminister
  • Trygve Svensson, Leder, Tankesmien Agdenda
  • Lise Sannerud, Direktør, Kriminalomsorgen
  • Mogens Aalbæk, Psykologspesialist Statens Barnehus, Initiativtaker bak nullvisjon for vold og seksuelle overgrep, Kristiansand
  • Mira Svartnes Thorsen, Politiker MDG, Initiativtaker bak nullvisjon for vold og seksuelle overgrep, Kristiansand
  • Ivar Stokkereit, Leder for folkerett og humanitære verdier, Norges Røde Kors
  • Kristine Storesletten Sødal, Direktør, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
  • Birgit Amalie Nilssen, Programansvarlig, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
Kontaktperson
Birgit Amalie Nilssen, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, 90559305, ban@arkivet.no
Nettside:
Universell utforming
Hørselshjelpemidler
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Nei
Sidevisninger
306