En samtale med de som skal gjennomføre det grønne skiftet i praksis. Mo i Rana har klart omstillingen til grønne nye bedrifter ved å samordne både privat og offentlig innsats, og bygge et innovativt økosystem på Mo Industripark. Rikelig tilgang på vannkraft er et viktig konkurransefortrinn. Freyr har planer om å bygge fem battericellefabrikker i Rana, og ble i sommer børsnotert på New York-børsen. Freyr trakk frem både entusiasme og kompetanse i Mo i Rana og i Mo Industripark som avgjørende for deres suksess. Freyrs satsing alene vil innebære investeringer på 20 milliarder kroner lokalt, og skape 1500 nye jobber i Rana. Rana har ambisjon om å bli den grønne industrihovedstaden i Norge, og har gjort utradisjonelle grep for å støtte industriutvikling - blant annet ved å investere direkte i selskaper som Freyr.
Samtalene ledes av sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1
Vi møter:
Arve Ulriksen, administrerende direktør ved Mo Industripark: Hvordan lykkes de og hva kan vi lære?
Robert Pettersen, rådmann Rana kommune. Hvordan kan kommuner lykkes med å legge til rette for næringsliv og grønne arbeidsplasser?
Benedicte Schilbred Fasmer, konsernsjef i SpareBank 1 SR-Bank. Hvordan kan banker bidra til grønne og nye næringer og bedrifter.
Atle Hamar, direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet. Stiftelser har vært en viktig eierform i flere av våre naboland. I Norge har sparebankstiftelser historisk vært en viktig bidragsyter til lokal samfunnsutvikling. Kan stiftelser bli en viktig motor for lokal og grønn samfunnsutvikling? Og hvor aktive kan de egentlig være?
Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, som har 56 000 medlemmer innen olje-, gass- og landindustri - bransjer som står for over 80 prosent av den norske eksportverdien.