Mangel på forskning og informasjon gjør at mange kvinner lever med unødvendige smerter og redusert livskvalitet. Kunnskapen fastlegen får om kvinnehelse eller kvinnedominerte sykdommer har en betydning for hvilket forhold pasienten har til fastlegen.
Diffuse symptomer som hodepine, utmattelse, søvnforstyrrelser eller lignende, er symptombildet til en rekke sykdommer. Felles for mange av disse er en stor andel kvinner. Økt annerkjennelse av kompleksiteten som kan ligge bak diffuse symptomer, vil også bidra til at diagnostiseringen av slike sykdommer blir gjort raskere.
I møte med helsetjenesten oppgir kvinner at de føler seg mistenkeliggjort og avfeid når de oppgir diffuse symptomer, uten at det er stilt en tydelig diagnose. Dette gir følelse av skam, avmakt og gir redusert livskvalitet både i jobb og familieliv. Sykdommer som stoffskifte, hvor symptomene kan karakteriseres som «diffuse», rammer så mange som 240 000 mennesker i alle aldere. Utfordringene innen kvinnehelse er dermed ikke et kvinneproblem eller et problem kun for den enkelte, det er et alvorlig samfunnsproblem.
Stofo ønsker å rette fokus mot kjønnsperspektivet i forskning og klinisk praksis. I dette møtet inviterer vi ulike stemmer til å diskutere hvordan helsesystemet kan møte utfordringene knyttet til «diffuse symptomer», og ikke minst hvordan vi kan bygge opp en helse- og omsorgstjeneste som er i stand til å løse dette problemet.
Deltakere: