til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2021.

Kvinnehelse – diffuse symptomer med hard slagside

Arrangør
Stoffskifteforbundet
Dag
Tirsdag 17/8 2021 15:00 - 16:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Helse
Språk
Norsk
Sted
Rederikontoret
Stedsbeskrivelse:
1
Antall plasser i lokalet
20
 


Om arrangementet

Mangel på forskning og informasjon gjør at mange kvinner lever med unødvendige smerter og redusert livskvalitet. Kunnskapen fastlegen får om kvinnehelse eller kvinnedominerte sykdommer har en betydning for hvilket forhold pasienten har til fastlegen.

Diffuse symptomer som hodepine, utmattelse, søvnforstyrrelser eller lignende, er symptombildet til en rekke sykdommer. Felles for mange av disse er en stor andel kvinner. Økt annerkjennelse av kompleksiteten som kan ligge bak diffuse symptomer, vil også bidra til at diagnostiseringen av slike sykdommer blir gjort raskere.

I møte med helsetjenesten oppgir kvinner at de føler seg mistenkeliggjort og avfeid når de oppgir diffuse symptomer, uten at det er stilt en tydelig diagnose. Dette gir følelse av skam, avmakt og gir redusert livskvalitet både i jobb og familieliv. Sykdommer som stoffskifte, hvor symptomene kan karakteriseres som «diffuse», rammer så mange som 240 000 mennesker i alle aldere. Utfordringene innen kvinnehelse er dermed ikke et kvinneproblem eller et problem kun for den enkelte, det er et alvorlig samfunnsproblem.

Stofo ønsker å rette fokus mot kjønnsperspektivet i forskning og klinisk praksis. I dette møtet inviterer vi ulike stemmer til å diskutere hvordan helsesystemet kan møte utfordringene knyttet til «diffuse symptomer», og ikke minst hvordan vi kan bygge opp en helse- og omsorgstjeneste som er i stand til å løse dette problemet.

Deltakere: 

  • Tuva Moflag (Ap) – Stortingsrepresentant og medlem av helse og omsorgskomiteen.
  • Guro Angell Gimse (H) – Stortingsrepresentant, leder av Høyres kvinneforum og medlem av finanskomiteen.  
  • Marte Kvittum Tangen - leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA)
  • Anita Vatland - Daglig leder i Pårørendealliansen 
  • Eddy Kjær – Generalsekretær i Stofo

Kontaktperson
Eddy Kjær, Stoffskifteforbundet, 98639010
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Ja
Sidevisninger
1044