NIBIO, Nofima og Hardanger siderprodusentlag vil vise hvordan forskning og utvikling bidrar til kompetanse- og næringsutvikling i distriktene.
Optimisme råder blant siderprodusentene i Hardanger. Antallet produsenter og produkter øker, en viktig faktor for suksessen er målet om å tilby eplesider av svært høy kvalitet.
Her er kompetanseutvikling sentralt. Forskningsinstituttene NIBIO og Nofima er involvert i arbeidet med å utvikle sideren fra Hardanger, for å sikre en særpreget sider med stabil høy kvalitet. Debatten vil handle om forskningens og kompetanseoverføringens betydning for å skape levende bygder.
Korte foredrag/innlegg fulgt av samtale:
Victor Norman: Om forutsetningene for å lykkes med distriktsutvikling. Victor Norman er Professor Emeritus ved NHH, styreleder i Nibio og ledet Distriktsdemografiutvalget som leverte sin rapport i desember 2020.
Gunnhild Jaastad, forsker ved Nibio Ullensvang - Om hvordan Nibio jobber tett med epleprodusentene i Hardanger.
Margrethe Hersleth, forskningssjef i Nofima - Om smaksutvikling og hvordan denne kunnskapen kan brukes for å utvikle bedre produkter og dermed bedre næringsutvikling.
Asbjørn Børsheim, styreleder i Hardanger siderprodusentlag – Om historia og utviklinga til "Sider frå Hardanger" og samarbeidet med forskinga.
Trude Rinaldo, Hardangerrådet – Om hvordan kompetanse står sentralt i utviklingen av Hardangerregionen og hva siderproduksjonen har bidratt med i så måte.
Paneldebatt om hvordan kompetanseutvikling bidrar til distriktsutvikling:
Deltakere: Professor emeritus ved NHH Victor Norman, adm. direktør i Nofima Øyvind Fylling-Jensen, Nina Sundqvist, Stiftelsen Norsk mat, NIBIO og siderprodusent Asbjørn Børsheim.