Vi får flere eldre og færre yrkesaktive. Samtidig øker kravene til kompetanse og færre ufaglærte vil få jobb.
Er dagens universitet- og høgskolesystem tilpasset denne situasjonen, eller trengs det betydelig endring? Hvilken plass skal fagskolene ha?
Arbeiderpartiets Nina Sandberg møter Venstres Solveig Schytz til debatt.
Det blir flere og flere eldre som vil trenge velferdstjenester som krever flere ansatte i denne sektoren. Det blir færre yrkesaktive per eldre, så det blir kamp om arbeidskraften, særlig i distriktene. Næringslivet og industrien kan bli tapere i dette, og da får vi ikke nok kompetanse til å utnytte potensialet i industrien?
Det blir behov for færre og færre ufaglærte og det er høyere krav til kompetanse i industrien. Denne utviklingen forsterkes gjennom automatisering og digitalisering.
Vi har et høgskole- og universitetssystem som ikke er tilpasset disse endringene eller kompetansekravene for fremtiden. Og finansieringen og dimensjoneringen av utdanningssystemet bør drøftes i lys av utviklingen. Eksempelet på at dette ikke henger sammen, er den manglende satsingen på fagskoler der industrien finnes og i regionene. Samtidig som det mer sentraliserte systemet som høgskolene og universitetene er blitt, ikke når ut til hver tue og hvert nes.
Innledninger fra Forbundsleder Ulf Madsen, Fagskolestudentleder Henning Skau og Fagskolerektor Eirik Hågensen.