til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2021.

Trenger norsk våpeneksport en gjennomgang?

Arrangør
Caritas Norge, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Flyktninghjelpen, Røde Kors, Norsk Folkehjelp
Dag
Onsdag 18/8 2021 12:30 - 13:30
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Internasjonalt , Menneskerettigheter
Språk
Norsk
Sted
Clarion Hotel Tyholmen
Stedsbeskrivelse:
Sal B
Antall plasser i lokalet
100
 


Om arrangementet

Aftenposten skriver 2. mai 2021 at våpeneksporten til det Emiratene skjøt fart i perioden 2014 til 2018. Da ble det eksportert våpen og ammunisjon fra Norge for 280 millioner kroner. Det var i hovedsak såkalt A-materiell, som er «våpen og ammunisjon som er egnet til å drepe».

Over 230.000 mennesker er døde så langt i Jemen-krigen, hvorav rundt 130.000 av indirekte årsaker som sviktende matforsyninger, helsetilbud og infrastruktur, anslo FNs humanitære kontor i desember i fjor. Humanitære organisasjoner har en rekke ganger påpekt de store sivile kostnadene ved krigen, herunder også flyktningstrømmer.

Selv om UD utad sa at norske våpen ikke ble brukt i Jemen, avslører interne notater at UD var klar over at det ikke var usannsynlig at våpen og ammunisjon ble brukt i den blodige borgerkrigen. Notatene viser at UD har lagt stor vekt på hensynet til norsk våpenindustri som argument for at man ikke kunne si nei til eksportsøknadene, ifølge Aftenposten.

Den norske våpeneksporten til Emiratene og andre land som kriger i Jemen, viser med all tydelighet at det trengs en grundig gjennomgang av nåværende eksportregelverk- og kontroll. I flere år har sivilsamfunnsorganisasjonene ønsket oss mer åpenhet og kritisert de valgene UD har tatt, men har alltid blitt møtt med at det ikke er noen grunn til å tro at våpnene har havnet på avveie.

Avsløringen til Aftenposten viser at det ikke bare er regelverket som er for dårlig, men at UD heller ikke klarer å følge sitt eget regelverk. Det er et stort demokratisk problem. 


 

Medvirkende
  • Birgitte Lange, generalsekretær, Redd Barna
  • Cecilie Hellestveit, konflikt- og folkerettsforsker, Folkerettsinstituttet
  • Radhya Almutawakel, leder, Mwatana (Jemen)
  • Sven Larsen, leder for kampanjeteam, Kirkens Nødhjelp
Kontaktperson
Anette Skomsøy, Seniorrådgiver, kommunikasjon, Caritas Norge, 485 03 536, anette.skomsoy@caritas.no
Twitter:
Universell utforming
Tegnspråktolking
Hørselshjelpemidler
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Ja
Sidevisninger
692