Verden har et proteinproblem. På veien til å mette 9 milliarder mennesker, må vi fôre enda flere fisker, kyllinger, griser og kuer. Spørsmålet er hvordan? Hva er den smarteste måten å produsere fôr til dyra på, og hva er potensialet for å produsere ingrediensene lokalt?
Norge skal bli verdensledende på sirkulærøkonomi, har regjeringen slått fast. Biomasser som i dag går til spille, kan bli verdifulle innsatsfaktorer i nye grønne og blå verdikjeder.
Vi ser konturene av en helt ny norsk fôrindustri, som kan utnytte fiskeslam til insektsoppdrett og produsere marine tunikater som renser vannet i fjordene, samtidig som de blir til næringsrikt fôr. Matavfall og andre overskuddsressurser, som i dag går rett opp i røyk, kan bli til verdifulle innsatsfaktorer.
Potensialet er stort, men for å lykkes med storskalaproduksjon trengs investeringer, gode støtteordninger og viktige endringer i regelverket for husdyrhold. Et regelverk som er tilpasset dagens lineære praksis, og som setter en aktiv stopper for fôrproduksjon på overskuddsressurser.
Lykkes vi å skape nye, trygge biologiske kretsløp, kan vi ikke bare mette maten på land og under vann med nye, bærekraftige proteiner. Vi kan skape helt nye vekstnæringer.
Er Norge klare for å gå foran?
Du møter:
- Ruth Grung, Arbeiderpartiet
- Lars Haltbrekken, Sosialistisk Venstreparti
- Siv Mosleth, Senterpartiet
- Solveig Schytz, Venstre
- Joachim Hauge, Bellona
- Knut Røflo, Felleskjøpet
- Hans Petter Olsen, Adm.dir. Denofa
Møteleder: Benedicte Brinchmann Eie
Velkommen til debatt!