Vi trenger en nasjonal plan og målsetninger for å trygge våre lokalsamfunn og sikre et akseptabelt risikonivå.
Mer nedbør og økte temperaturer øker risikoen for skader på bygninger og infrastruktur. Utbetalinger som følge av overvannsskader er doblet de siste ti årene, ifølge forsikringsselskapene. Lokalsamfunn frykter tap av menneskeliv og enorme ekstrakostnader på grunn av flom og skred.
Regjeringen la i år fram sin klimaplan, men den er eksplisitt på at klimatilpasning ikke adresseres. Klimatilpasning er en helt nødvendig del av klimaomstillingen, klimaet er allerede i endring og vi må uansett tilpasse oss.
Vi har tydelige nasjonale mål, strategier og målinger for å redusere utslippene. Nå er det behov for tilsvarendenasjonale målsetninger, tiltak og mekanismer for klimatilpasning, og det haster. Dagens insentiver og politikk fremmer ikke nødvendigvis forebygging og nødvendig tilpasning. Hva skal vi tillate av risiko, hvilket nivå skal vi klimatilpasse til og hvordan skal kommunene budsjettere og finansiere det bygde miljø?
Kommunene har ansvaret for klimatilpasning, planarbeid og utbygginger i sine områder. Det krever kunnskap. Klimaendringer er en katalysator på vedlikeholdsetterslepet på offentlige bygninger og infrastruktur som allerede er på svimlende 3200 milliarder kroner. NVE anslår i en ny rapport at det vil koste 85 milliarder kroner bare for å sikre alle eksisterende bygg mot flom og skred fram mot 2100. Kommunene forventer tydeligere krav og retningslinjer.
Klimatilpasning vil koste mer penger, både for kommunene og den enkelte husstand og det er få muligheter for å søke støtte. Planen vi etterlyser må følges opp med midler.
Medvirkende: