Norske jegere skaffer viltkjøtt til 20 millioner middagsporsjoner, hvert år. I tillegg kommer vill fisk, skalldyr, sopp, bær og alt annet man kan hente selv og spise. Det er umulig å beregne hvor mange måltider det høstingsbaserte friluftslivet i sum leverer til matbordet.
Mange anser viltkjøtt, vill fisk og nyttevekster som miljøvennlige og sunne råvarer. Det er den mest bærekraftige måten å skaffe seg mat på.
Andre anser jakt og fiske som en unødvendig og utdatert aktivitet i dagens samfunn. Det er en trussel mot naturen og dermed det motsatte av bærekraft.
Det er også et etisk-filosofisk perspektiv i denne debatten: Med hvilken rett tar vi liv? Og gitt at liv må tas for at vi skal få nok mat; er det best for dyrevelferden at dette skjer innenfor et kontrollert landbruk og oppdrett eller ved å jakte og fiske selv?
Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) fyller 150 år, og benytter jubileumsåret til å se fremover. Vi spør politikere og interessenter: Har det høstingsbaserte friluftslivet noen rolle i et bærekraftperspektiv, eller er det bare grønnvasking av en gammel gutteklubbaktivitet? Og redder vi norsk natur ved å beskytte den mot bruk?
Deltakere:
Marit Arnstad, Senterpartiet
Thomas Johansen, Miljøpartiet de Grønne
Espen Farstad, Norges Jeger- og Fiskerforbund
Ordstyrer:
Torgeir W. Skancke